Continentie

Een onbezorgde zomer

Vertel / Ook als je incontinent bent, kan je naar het strand Gepubliceerd op 16 juli 2020 Waldo is incontinent en vindt dat in de zomer soms best een uitdaging. Wat trek je aan zonder dat het incontinentie-
materiaal hoor- of zichtbaar is? Een dagje naar het strand, kan voor sommigen dan al helemaal een uitdaging zijn. Toch heeft Waldo daar wat op bedacht, zodat hij onbezorgd van het strand kan genieten. Hij vertelt graag hoe.
Waar blijft de zomer?
Het is dinsdagavond half acht en ik ben dit stuk aan het schrijven. Ik kijk naar buiten; het is regenachtig en de tuin is nat. Als ik dan denk aan de vraag van MediReva “wil jij als ervaringsdeskundige een blog schrijven over incontinentie in de zomer”, dan grinnik ik: welke zomer? Die ik hier vanuit mijn luie stoel zie of die zomer hier ver vandaan? Beide hebben zo hun eigen aanpak wanneer je incontinent bent zoals ik.

‘Met mooi weer wil ik ook graag op het strand liggen’

Draag één maat grotere broeken
Incontinentiemateriaal in de zomer is een uitdaging op zich. Want wat trek ik aan met het warme weer? Wanneer is mijn incontinentiemateriaal zicht- of hoorbaar? Ik heb daar voor mijzelf een antwoord op gevonden. Ik draag broeken die net één maat groter zijn. Dan zie je er niets van. Ik heb nog nooit iemand zien staren met een blik van: ‘die heeft een luier om’.

Speciaal ondergoed helpt ook
Ook helpt mijn mindset mij enorm. Het maakt mij namelijk niets uit of iemand mijn incontinentiemateriaal ziet of hoort. Maar er zijn zat mensen die dat heel moeilijk vinden om er ook zo over te denken. Voor die mensen heb ik een tip. Er is voor een goede prijs ondergoed te koop die rekening houdt met je incontinentiemateriaal. Ook wanneer je een een t-shirt en/of een korte broek draagt, hoef je dan niet bang te zijn dat iemand wat ziet als je bukt of vooroverbuigt. Er zijn geen randjes te zien.

‘Het maakt mij niets uit of iemand mijn incontinentiemateriaal ziet of hoort’

Tips voor een dagje strand
Warmte zorgt wel voor andere dingen. Je gaat sneller urine ruiken en het kan ook gaan broeien daar beneden. Ik zorg dan dat ik gewoon ouderwets babypoeder gebruik. Dat werkt echt super. Met de warmte wil ik, net als velen anderen, ook wel een keer lekker op het strand liggen. Hoe regel ik dat dan? Ik kan er lak aan hebben dat mensen mijn luier zien, maar er is ook nog een omgeving om rekening mee te houden. Me pontificaal op het strand omkleden doe ik dus niet. Maar dan heeft de zomer wel weer een voordeel. Bijna iedereen loopt in zwembroek of badpak. Niemand kijkt er raar van op als een zwembroek nat is, want daar zijn ze nou precies voor gemaakt. Dus op het strand gebruik ik niets. Als je last hebt van ontlastingincontinentie, dan werkt dat niet. Daarvoor heb je dan ook weer speciale badkleding, dus ook dat staat een bezoek aan het strand of zwembad wat mij betreft niet in de weg.

Gelukkig is daar MediReva, die kan helpen in de zomer met ander materiaal dat meer ademt, waardoor ik makkelijker de warme dagen door kom. Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben. Ik wens jullie een mooie zomer toe.”

Een warme groet van mij,
Waldo