Steunband / Stomabreukband

Ter ondersteuning van een parastomale hernia kan je een steunband over je stoma dragen. Bij een parastomale hernia of stomabreuk wordt het gat in de buikwand onbedoeld groter. Dat kan ervoor zorgen dat je darm zich naar buiten duwt, waardoor je een uitstulping krijgt. Dit is een veelvoorkomende complicatie bij een stoma.

De steunband wordt ook wel een stomabreukband of stomasteunbandage genoemd. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met je stomaverpleegkundige of behandelend arts.

Stomagordel

De stomagordel is een verstelbare elastische band die helpt om je stomazakje op zijn plek te houden. De band is ongeveer 2,5 centimeter breed. Je draagt hem om je buik en maakt de band vast aan je stomamateriaal.

Buikband stoma

Dit is een buikband met een opening voor je stoma. De buikband geeft je ondersteuning bij het herstellen van je operatie. De band geeft ook extra steun als je rugklachten of buikspierklachten hebt.

Opvulmiddelen

Met opvulmiddelen egaliseer je littekens, plooien en oneffenheden. Zo zorg je dat de huidplaat beter aansluit. Er zijn opvulringen en -pasta’s verkrijgbaar.

Opvulring

De opvulring is een kneedbare ring die je rond je stoma aanbrengt. Je vormt de ring naar je lichaam, zodat hij oneffenheden naast je stoma opvult. Zo sluit de huidplak beter aan. De opvulring beschermt je huid ook tegen prikkelende stoffen uit de stoma.

Opvulpasta

Je gebruikt pasta’s om de huid rond de stoma goed af te sluiten en te beschermen. Je kunt er plooien of kuiltjes rond de stoma mee opvullen. Zo sluit het stomamateriaal goed aan en heb je minder snel last van lekkages.

Aandrukringen

Een aandrukring gebruik je bij een diepliggende of verzonken stoma, alleen in combinatie met een tweedelig opvangsysteem. Door de aandrukring creëer je een bolle kant, wat zorgt voor een betere aansluiting tussen de plaat en de huid.

Luchtventiel

Het luchtventiel is een extra filter om op het stomazakje te plaatsen. Het zorgt ervoor dat de overtollige lucht kan ontsnappen.

Indikkers

Indikkers zijn hulpmiddelen die dunne ontlasting in het stomazakje tot gel binden. Indikkers bestaan uit absorberend poeder, korrels, capsules of dragees. Je gebruikt ze als je vaak last hebt van lekkages of wanneer er ontlasting ontsnapt door de filteropening in je stomazak.

Meer weten?

Wil je een stoma steunband of een ander stomahulpmiddel gaan gebruiken? Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Bij MediReva helpen we al 40 jaar mensen bij het verzorgen van een stoma, dus ze weten precies wat je nodig hebt!

📞 043 – 3690 820