Een steunbandage

Een parastomale hernia, ook wel breuk genoemd, is een veelvoorkomende complicatie bij een stoma. Ter ondersteuning van de parastomale hernia kan er een steunbandage gedragen worden. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een stomasteunbandage? Neem dan contact op met je stomaverpleegkundige of behandelend arts.

Opvulmiddelen

Met opvulmiddelen zijn littekens, plooien en oneffenheden goed te egaliseren. Zo sluit de huidplaat goed aan. Hiervoor zijn opvulringen en pasta’s te verkrijgbaar. Opvulringen en pasta’s worden gebruikt om de huid rond de stoma goed af te sluiten en te beschermen tegen bijvoorbeeld agressieve stoffen uit de stoma. Ook kun je er een plooi of kuiltje naast of onder de stoma mee opvullen, zodat het stomamateriaal goed aansluit.

Stoma-accessoires

 • Aandrukringen
  Een aandrukring gebruik je bij een diepliggende of verzonken stoma, alleen in combinatie met een tweedelig opvangsysteem. Door de aandrukring creëer je een bolle kant, wat zorgt voor een betere aansluiting tussen de plaat en de huid.
 • Gordeltjes
  Een gordeltje is een verstelbaar elastisch bandje van ongeveer 2,5 cm breed. Door het gordeltje aan de huidplak of het stomazakje te bevestigen, blijft het stomamateriaal beter op zijn plaats zitten.
 • Luchtventiel
  Het luchtventiel is een extra filter om op het stomazakje te plaatsen. Het zorgt ervoor dat de overtollige lucht kan ontsnappen.
 • Indikkers
  Indikkers zijn hulpmiddelen die dunne ontlasting in het stomazakje tot gel binden.