Ziekte
Door een ziekte bijvoorbeeld kanker of een neurologische aandoeningen zoals ALS kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Ook kunnen behandelingen voor of na een ziekte of een operatie een grote invloed hebben op de voedingstoestand en kunnen extra voedingsstoffen nodig zijn.

Stofwisselingsziektes
Een stofwisselingsziekte is een aangeboren, erfelijke aandoening, deze kan zich vanaf de geboorte, maar ook op latere leeftijd openbaren. Stofwisselingsziekten zijn er in vele soorten, waardoor er ook veel diversiteit in klachten en behandelingen zijn.

Voedselallergie
Soms kunnen bepaalde bestandsdelen uit voeding een abnormale reactie van het afweersysteem in het lichaam veroorzaken. Deze allergie voor bepaalde voedingsstoffen kan op elke leeftijd ontstaan, maar kan ook van tijdelijke aard zijn. Veel voorkomende voedselallergieën zijn koemelkallergie, pinda-allergie, glutenallergie. Bij deze allergieën is het soms nodig om naast het weglaten van bepaalde stoffen uit de voeding aanvullend gebruik te maken van medische voeding.

Aangeboren afwijkingen
Door een lichamelijke en/of geestelijke afwijking bij de geboorte is het soms niet mogelijk om (voldoende) voedsel tot je te nemen.

Operaties of medische behandelingen
Een operatie, chemotherapie of andere medische behandeling kan een grote aanslag op het lichaam zijn. Waardoor een optimale voedingstoestand in gevaar kan geraken.