MediReva wil mensen met een medische aandoening of verminderde mobiliteit in staat stellen het maximale uit hun dag te halen. Zelfredzaamheid is hierbij een belangrijk begrip. Onder zelfredzaamheid verstaan we het vermogen om voor jezelf te zorgen, zodat je je in het dagelijks leven kunt redden. Om stomadragers te helpen en hun zelfredzaamheid een boost te geven, heeft MediReva in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis het zorgprogramma Care 4 Stoma ontwikkeld.

 

Informeren en motiveren
In het Catharina Ziekenhuis worden patiënten die een stoma krijgen al vóór de operatie uitgebreid geïnformeerd en gemotiveerd door stomaverpleegkundigen. Patiënten oefenen dan ook al met een nepstoma. Vanaf de dag na de operatie worden patiënten dagelijks intensief begeleid door de verpleegkundigen van de afdeling, de stomaverpleegkundigen en de chirurgen om het stomamateriaal zelf aan te brengen, te legen, te knippen en te vervangen. Ook de familie van de patiënt wordt bij dit proces betrokken. Als de patiënt thuiskomt, bezoekt na enkele dagen een stomaverpleegkundige van MediReva de patiënt nog één keer om de laatste controles uit te voeren en vragen te beantwoorden waar de patiënt in de thuissituatie tegenaan loopt. En met succes! Voorheen gingen negen op de tien patiënten naar huis met thuiszorg, dankzij Care 4 Stoma gaan negen op de tien patiënten naar huis zonder thuiszorg.

 

Genomineerd Zinnige Zorg Award 2019
Care 4 Stoma is genomineerd voor de Zinnige Zorg Award 2019. Met de Zinnige Zorg Award zet zorgverzekeraar VGZ zorgaanbieders met aansprekende voorbeelden van zinnige zorg in de schijnwerpers. Zo helpen ze initiatieven die de zorg in Nederland beter en simpeler maken vooruit.