Darmspoeling, zo werkt het

Bij een darmspoeling breng je water in je darm. Daarmee prikkel je de darmen. Die duwen daarna het water en je ontlasting naar buiten. Darmspoelen kan voordelen hebben voor mensen met darmproblemen of dragers van een colostoma.

Je kunt een darmspoeling zelf doen. Dit kan in het begin best lastig zijn. Maar hiervoor geldt: oefening baart kunst! Hoe meer je eraan went en hoe vaker je spoelt, hoe makkelijker het gaat. We leggen je hieronder graag uit hoe een darmspoeling werkt en welke methodes er zijn.

Darmspoelen via de anus: methodes

Er zijn vier verschillende manieren om via je anus te darmspoelen:

 • Handsets op zwaartekracht: waterzak met slang en conus
  Je werkt met een waterzak van twee liter die je vult met kraanwater op 37 graden. Die hang je op boven je schouder en door middel van een katrol kun je deze langzamer of sneller laten spoelen. Via een conus loopt het water dan in de darm. Hoe hoger de zak hangt, hoe beter het water stroomt door de zwaartekracht
 • Handsets waarbij je handmatig pompt via ballon
  Zodra de waterzak is gevuld met water op 37 graden, knijp je met je hand in een ballon. Daardoor bouw je druk op in de waterzak en loopt het water door de slang en de katheter via de anus naar binnen.
 • Handpomp die je vult met water
  Bij deze methode gebruik je een handpomp die zichzelf kan vullen met water. Je knijpt in de pomp en laat hem zichzelf volzuigen. Daarna sluit je de gevulde pomp aan op een conus of katheter. Die breng je in. Vervolgens knijp je in de pomp, zodat het water je darm instroomt.
 • Pomp op mechanische kracht
  Dit is een elektronische pomp met slang en heeft een katheter of conus. Deze pomp bedien je elektrisch en afhankelijk van de instelling die je kiest, pas je de snelheid van het water waarmee je spoelt aan.

 

LET OP: je voorschrijver bepaalt welk spoelsysteem het meest geschikt voor jou is.

Hoe werkt een darmspoeling via een stoma?

Een darmspoeling via een stoma werkt iets anders dan een darmspoeling via de anus. Je brengt het water in via de stoma. Bij een colostoma loopt het water ook weer via de stoma naar buiten. Bij een Malone-stoma breng je het water in via de stoma, maar loopt het via de anus naar buiten.

Het handwarme water (37 graden) wordt uit een waterreservoir via een slang en een conus in de stoma gebracht. Via een afvoerzak (sleeve), kan het ingebrachte water er weer uitlopen samen met de aanwezige ontlasting.

MDR_Darmspoelen_Stoma

Handige instructievideo’s

Bekijk ook eens de instructievideo’s in ons kenniscentrum. Daar laten wij stap voor stap zien hoe je onze verschillende hulpmiddelen en verzorgingsmaterialen optimaal gebruikt.

Wil je meer weten over hoe een darmspoeling werkt?

MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen die hun darmen spoelen. We helpen je graag. Stel je vraag aan onze medisch specialisten.