Instructie

Darmspoelen kan in het begin best lastig zijn. Maar hiervoor geldt: oefening baart kunst! Hoe meer je eraan went en hoe vaker je spoelt, hoe makkelijker het gaat. We leggen je graag uit hoe je het beste kunt spoelen.

Darmspoelen via een stoma

Het handwarme water (37 graden) wordt uit een waterreservoir via een slang en een conus in de stoma gebracht. Via een afvoerzak (sleeve), die door middel van een klik- of plaksysteem rond de stoma wordt aangebracht, kan het ingebrachte water er weer uitlopen samen met de aanwezige ontlasting.

MDR_Darmspoelen_Stoma

Darmspoelen via de anus

Er zijn drie verschillende manieren om via je anus te darmspoelen:

  • Handsets op zwaartekracht: waterzak met slang en conus
    Je werkt met een waterzak van twee liter die je vult met kraanwater op 37 graden. Die hang je op boven je schouder en door middel van een katrol kun je deze langzamer of sneller laten spoelen. Via een conus loopt het water dan in de darm. Hoe hoger de zak hangt, hoe beter het water stroomt door de zwaartekracht
  • Handsets waarbij je handmatig pompt via ballon
    Zodra de waterzak is gevuld met water op 37 graden, knijp je met je hand in een ballon. Daardoor bouw je druk op in de waterzak en loopt het water door de slang en de katheter via de anus naar binnen.
  • Pomp op mechanische kracht
    Dit is een elektronische pomp met slang en heeft een katheter of conus. Deze pomp bedien je elektrisch en afhankelijk van de instelling die je kiest, pas je de snelheid van het water waarmee je spoelt aan.

LET OP: je voorschrijver bepaalt welk spoelsysteem het meest geschikt voor jou is.

Handige instructievideo’s

Bekijk ook eens de instructievideo’s in ons kenniscentrum. Daar laten wij stap voor stap zien hoe je onze verschillende hulpmiddelen en verzorgingsmaterialen optimaal gebruikt.