Mag je met een katheter douchen of in bad?

Ja, je mag douchen en badderen met een katheter. Dat geldt voor zowel een suprapubische katheter als een verblijfskatheter. Je kunt tijdens het wassen je urinezak afkoppelen, zodat je ook onder je beenzak en de fixatiebanden kunt wassen.

Met een condoomkatheter kan je ook douchen of in bad. Let erop dat water mogelijk de plakkracht van de plakstrip vermindert. Wij raden je aan om ook regelmatig zonder je condoomkatheter de douchen of baden. Het is belangrijk dat je penis goed schoon blijft.

Tips bij douchen met een katheter

Tip 1: Sluit je katheter af met je katheterventiel of een katheterstopje

Tijdens het douchen blijft er urine uit de katheter lopen als je deze niet afsluit. Dat hoeft tijdens het douchen geen probleem te zijn, maar kan wel lastig zijn bij het afdrogen.

Tip 2: Wees voorzichtig met zeep, shampoo en douchegel

De meeste verzorgingsproducten stromen weg met het water. Toch kan het zijn dat er zeepresten in en rond je katheter blijven zitten. Gebruik je zeep, douchegel of shampoo? Spoel je katheter dan zorgvuldig af. Zo voorkom je dat er zeep in je lichaam komt. Je zorgt er ook voor dat je katheter goed blijft aansluiten op je opvangzak.

Reinig eventueel de ingang van je katheter na het douchen met alcohol.

Tip 3: Suprapubische katheter: wacht tot je wond genezen is

Je mag met een suprapubische katheter pas douchen als je hechtingen verwijderd zijn.

Tips bij in bad gaan met een katheter

Tip 1: Sluit je katheter af

In bad dompel je jezelf en je katheter onder. Het is verstandig om de katheter af te sluiten, zodat er geen water in je blaas kan stromen. Dit doe je met een katheterventiel of een katheterstopje. Je kunt ook je beenzak aangesloten houden.

Tip 2: Gebruik geen badschuim of badolie

Badschuim, bruisballen of badolie laten stoffen in het water achter die schadelijk kunnen zijn voor je urinewegen of blaas. Je kunt ze beter niet gebruiken.

Wil je toch badderen met schuim? Reinig de opening van je katheter na je bad met een wattenstaafje en alcohol.

Tip 3: Suprapubische katheter: ga niet te lang in bad

Met een suprapubische katheter heb je een extra opening in de huid, waardoor schadelijke stoffen het lichaam binnen kunnen dringen. Kort in bad gaan levert geen problemen op. Lang in bad zitten vergroot de kans dat je huid rond je katheter uitdroogt, zeker als het water erg heet is. Wees hier voorzichtig mee.

Meer tips bij douchen of in bad gaan met een katheter?

MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met een katheter. We vertellen je graag over hun ervaringen met wassen met een katheter. Bel onze medisch specialisten via: