Tip 1: Houd je beenzak om

Als je gaat slapen hoef je je beenzak niet af te doen. Je kunt die met de kraan onderin koppelen aan de nachtzak. De urine stroomt dan van de beenzak naar de nachtzak. In de ochtend koppel je de nachtzak weer los. Maak de beenzak ‘s nachts vast met een kous of een beenband, zodat hij niet gaat schuiven.

Tip 2: Check-dubbelcheck: staan de kraantjes open of dicht?

Bij het koppelen van je beenzak aan de nachtzak heb je verschillende plekken waar je de stroom van urine kunt starten en stoppen. Controleer dit voordat je in slaap valt:

  • Optioneel: Staat je katheterventiel op ‘open’?
  • Staat de kraan van je beenzak open?
  • Zit de slang van je nachtzak goed vast aan de kraan van je beenzak?
  • Is de kraan van je nachtzak dicht?

Beantwoord je deze vragen met ‘ja’? Dan ben je klaar voor de nacht.

Tip 3: Gebruik een nachtzakhouder

Voor de doorstroom van urine is het belangrijk dat de nachtzak voor je katheter vrij hangt. Wanneer de zak op de grond rust, is er minder ruimte. Dit kan leiden tot lekkages of zorgen dat de urine terug je blaas in loopt. Voor de meeste nachtzakken is een nachtzakhouder beschikbaar. Daarmee maak je de zak vast aan de bedrand. De houder zorgt dat je hij op de juiste manier hangt en voorkomt ongewenste plooien.

Nachtzak katheter aansluiten: stappenplan

Een nachtzak op je katheter aansluiten is misschien even wennen. Hieronder vind je een algemeen stappenplan dat je helpt om hygiënisch te werken. Wil je een specifiek stappenplan voor jouw merk nachtzak? Bekijk dan deze pagina: instructievideo’s aansluiten nachtzak.

Stap 1: Was je handen

Dit doe je om te voorkomen dat er schadelijke bacteriën via je opvangsysteem je lichaam binnenkomen.

Stap 2: Haal de nachtzak uit de verpakking

In de verpakking vind je de nachtzak, met daaraan vast een slang. Meestal vind je in de verpakking ook een koppelstuk (ook wel ‘connector’). Dat koppelstuk is apart verpakt, zodat je de slang op maat kan knippen. Het koppelstuk bevat ook een afsluitdop. De afsluitdop laat je zitten, totdat je de nachtzak aansluit op de beenzak.

Stap 3: Knip de slang op lengte.

De hoogte van je bed en waar je de nachtzak gaat hangen bepalen hoe lang je slang moet zijn. Er zijn nachtzakken beschikbaar met slangen in verschillende lengtes, variërend van 20cm tot 100cm. Knip de slang af op de lengte die je nodig hebt. Knip hem niet te kort, dan loop je de kans dat je de slang los trekt. Knip de slang ook niet te lang. Dan heb je een grotere kans op een knik in de slang.

Stap 4: Maak het koppelstuk vast aan de slang

Schuif de slang in het koppelstuk en fixeer hem.

Stap 5: Controleer of de kraan van je nachtzak dicht is

Fabrikanten leveren de nachtzak meestal met een gesloten kraan. Dubbelchecken kan geen kwaad. Zo voorkom je dat urine na het aansluiten direct door de nachtzak naar buiten loopt.

Stap 6: Koppel de nachtzak aan je beenzak

Laat de kraan van je beenzak dicht en verwijder de afsluitdop van het koppelstuk. Houd het koppelstuk aan de onderkant vast en schuif het in de kraan van je beenzak. Meestal heeft het koppelstuk een ribbel die aangeeft wanneer hij ver genoeg zit. Duw door tot aan de ribbel, dan zit het koppelstuk diep genoeg.

Stap 7: Draai de kraan van je beenzak open

Nu gaat er urine in de nachtzak lopen. Controleer of de urine vrij kan stromen. Controleer ook of er geen lekkages ontstaan bij het koppelstuk.

Stap 8: Hang de nachtzak op

Je katheter en nachtzak zijn nu op elkaar aangesloten. Hang de nachtzak op. Gebruik hiervoor eventueel het bijbehorende rekje.

Wil je meer weten over de nachtzak voor jouw katheter?

We vertellen je er graag meer over. MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen die problemen hebben met slapen met een katheter. Stel je vragen over hulpmiddelen aan onze specialisten via: