Tips voor man en vrouw

Mannen en vrouwen met een katheter kunnen seks hebben. Of je er veel rekening mee moet houden hangt af van het soort katheter. Bekijk de tips hieronder en ontdek hoe seksualiteit en een katheter samen gaan.

Tip 1: Suprapubische katheter: schuif hem aan de kant

De suprapubische katheter loopt door de buikwand naar de blaas. Tijdens de seks heb je er weinig last van. Je kunt hem tijdelijk koppelen aan een kleinere opvangzak, of gebruik maken van een katheterstopje.

Let er wel op dat je de katheter en slang fixeert. Gebruik hiervoor tape of een band. Zo voorkom je dat jij of je partner onbedoeld aan je katheter trekt.

Tip 2: Pin je niet vast op seks

Iedere katheter heeft invloed op je geslachtsorganen. Zowel bij de man als vrouw kan een katheter zorgen dat hun geslachtsdeel gevoelig is of pijn doet. Daadwerkelijk seks hebben zal niet altijd lukken. Verken daarom ook andere manieren om elkaar te laten genieten.

Tip 3: Overweeg een suprapubische katheter

Ben je seksueel actief en moet je voor langere tijd een katheter dragen? Dan kiest je arts meestal voor een suprapubische katheter. Deze zit bij seks minder in de weg en geeft minder kans op complicaties in de urinebuis. Draag je nu een verblijfskatheter of een externe katheter en heb je daar veel last van tijdens het vrijen? Overleg dan met je hulpverlener.

Seksualiteit met een katheter: tips voor mannen

Tip 1: Gebruik een condoom

Met een katheter kan je gewoon een zaadlozing krijgen. Sperma komt niet in de katheter maar loopt erlangs. Met een condoom voorkom je ongewenste zwangerschap, maar een condoom helpt ook om een verblijfskatheter veilig weg te stoppen. Je vouwt de katheter langs je penis en fixeert hem met tape of de condoom. Een condoom kan ook voorkomen dat je urineweginfecties krijgt.

Tip 2: Houd rekening met een reflexmatige erectie

Als man kan je een erectie krijgen als je de katheter inbrengt. Dit is normaal en de erectie gaat vanzelf weer weg. Houd er wel rekening mee dat je na de reflexmatige erectie lastiger opnieuw een erectie krijgt. Aan jou de keus. Je kunt snel na het katheteriseren starten met voorspel. Of neem na het katheteriseren even de tijd totdat je lichaam weer klaar is voor seks.

Wil je meer weten over seksualiteit en een katheter?

We vertellen je er graag meer over. MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met verschillende soorten katheters. Stel je vragen over vrijen en seks aan onze medisch specialisten via: