Instructies voor het gebruik van hulpmiddelen

Om het gebruik van hulpmiddelen te doen slagen, is het belangrijk om de juiste instructies op te volgen. We helpen je graag daarbij. Neem eens een kijkje bij de instructievideo’s in ons kenniscentrum. Daar laten we je stap voor stap zien hoe je verschillende veelgebruikte hulpmiddelen en verzorgingsmaterialen optimaal gebruikt.

Algemene instructies absorberend incontinentiemateriaal

Afhankelijk van de hoeveelheid urine en/of ontlastingsverlies en jouw persoonlijke omstandigheden zal een van onze gespecialiseerde je een product adviseren. Ook je huisarts of een verpleegkundige uit het ziekenhuis kan je hierbij helpen.

De absorberende materialen zijn voorzien van een superabsorberende korreltjes, antilekrandjes en niet-doorlaatbare laag. Deze korrels nemen grote hoeveelheden vocht op, behouden de lichaamstemperatuur en voorkomen nare geurtjes.

  • Vouw al het materiaal wat je uit de verpakking haalt, eerst in de lengte richting. Hiermee creëer je een plasgootje.
  • Elk materiaal dient goed aan te sluiten op het lichaam. Materiaal wat kan schuiven, gaat eerder lekken. Zorg daarom voor goed passend en stevig ondergoed. In overleg met een gespecialiseerd verpleegkundige van MediReva of op voorschrift van een (huis)arts kun je in sommige gevallen speciale fixatiebroekjes krijgen.
  • Wissel materiaal pas wanneer het verzadigd is. Wanneer je vaak moet wisselen, neem dan een product met een hogere absorptie.
  • Draag nooit meerdere en verschillende verbanden in elkaar. Dit gaat ten kosten van de werking en zorgt voor meer lekkages.
  • Grotere materialen hebben een speciale vochtindicator (midden op het verband). Aan de verkleuring van de lijn kun je zien of het verband verzadigd is of niet.

Klachten over incontinentie of obstipatie?

Bij klachten over incontinentie of obstipatie, is het raadzaam altijd eerst naar de huisarts te gaan. Deze probeert de oorzaak van de klachten te achterhalen. Op basis daarvan zal een behandeling of hulpmiddel worden geadviseerd, zoals:

Bekkenbodemtherapie
Constateert je arts dat de incontinentie door een verzwakte bekkenbodem komt, dan zal hij in veel gevallen bekkenbodemtherapie adviseren. Een gespecialiseerde bekkenbodemfysiotherapeut leert je de spieren van de bekkenbodem op een juiste manier aan te spannen en te ontspannen. Hierdoor worden de spieren versterkt, wat zorgt dat het afsluitmechanisme van de blaas beter werkt en de incontinentieklachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Blaastraining
Een incontinentieverpleegkundige of bekkenfysiotherapeut kan je blaastraining geven. Zij kijken naar de maximale inhoud van de blaas en de toilethouding. Door bepaalde instructies goed op te volgen kunnen je klachten verminderen.

Medicatie
Je huisarts of specialist kan in bepaalde gevallen medicatie voorschrijven om je klachten te verminderen of te verhelpen. Medicatie voor incontinentie bestaan niet, maar medicijnen die gegeven worden bij aandrangklachten (ook wel urge genoemd) of urineweginfecties, kunnen klachten wel doen verminderen. Helaas hebben sommige medicijnen wel wat bijwerkingen.

Operatie
In sommige gevallen kunnen je klachten verminderen of verholpen worden door een operatie. Dit gaat altijd in overleg met een gynaecoloog of behandelend specialist.