Video-instructies voor het gebruik van hulpmiddelen

Om het gebruik van hulpmiddelen te doen slagen, is het belangrijk om de juiste instructies op te volgen. We helpen je graag daarbij. Neem eens een kijkje bij de instructie-video’s in ons kenniscentrum. Daar laten we je stap voor stap zien hoe je verschillende veelgebruikte hulpmiddelen en verzorgingsmaterialen optimaal gebruikt.

Bekijk de instructie-video’s in ons kenniscentrum >

MR_zorggebieden-instructies-continentiezorg_V2

Hoe gebruik je incontinentiemateriaal?

Afhankelijk van de hoeveelheid urine en/of ontlastingsverlies en jouw persoonlijke omstandigheden zal een van onze gespecialiseerde je een product adviseren. Ook je huisarts of een verpleegkundige uit het ziekenhuis kan je hierbij helpen.

Instructies absorberend incontinentiemateriaal

De absorberende materialen zijn voorzien van superabsorberende korreltjes, anti-lekrandjes en een niet-doorlaatbare laag. Deze korrels nemen grote hoeveelheden vocht op, behouden de lichaamstemperatuur en voorkomen nare geurtjes. Volg de volgende instructies om dit materiaal optimaal te gebruiken.

1: Creëer een plasgoot

Vouw al het materiaal dat je uit de verpakking haalt, eerst in de lengterichting. Hiermee creëer je een plasgootje.

2: Zorg voor goed passend en stevig ondergoed.

Elk materiaal dient goed aan te sluiten op het lichaam. Materiaal wat kan schuiven, gaat eerder lekken. Stevig ondergoed houdt je incontinentiemateriaal op zijn plaats. In overleg met een gespecialiseerd verpleegkundige van MediReva of op voorschrift van een (huis)arts kun je in sommige gevallen speciale fixatiebroekjes krijgen.

3: Wissel materiaal pas wanneer het verzadigd is

Grotere materialen hebben een speciale vochtindicator (midden op het verband). Aan de verkleuring van de lijn kun je zien of het verband verzadigd is of niet. Moet je erg vaak wisselen? Neem dan een product dat meer kan absorberen.

4: Draag maar één incontinentiemateriaal tegelijk

Draag nooit meerdere en verschillende verbanden in elkaar. Dit gaat ten koste van de werking en zorgt voor meer lekkages.

Incontinentie tegengaan

Bij klachten over incontinentie of obstipatie, is het raadzaam altijd eerst naar de huisarts te gaan. Deze probeert de oorzaak van de klachten te achterhalen. Op basis daarvan zal een behandeling of hulpmiddel worden geadviseerd, zoals:

Bekkenbodemtraining

Constateert je arts dat de incontinentie door een verzwakte bekkenbodem komt, dan zal hij in veel gevallen bekkenbodemtherapie adviseren. Een gespecialiseerde bekkenbodemfysiotherapeut leert je de spieren van de bekkenbodem op een juiste manier aan te spannen en te ontspannen. Hierdoor worden de spieren versterkt, wat zorgt dat het afsluitmechanisme van de blaas beter werkt en de incontinentieklachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Wil je bij je bekkenbodemtraining hulpmiddelen gebruiken? Overleg dit dan met je fysiotherapeut of huisarts. Ga je zelf op zoek naar producten die je bekkenbodem trainen? Let dan goed op. Soms worden niet-geteste seksspeeltjes in de markt gezet als een medisch hulpmiddel.

Blaastraining

Een incontinentieverpleegkundige of bekkenfysiotherapeut kan je blaastraining geven. Zij kijken naar de maximale inhoud van de blaas en de toilethouding. Door bepaalde instructies goed op te volgen kunnen je klachten verminderen.

Medicatie

Je huisarts of specialist kan in bepaalde gevallen medicatie voorschrijven om je klachten te verminderen of te verhelpen. Medicatie voor incontinentie bestaat niet, maar medicijnen die gegeven worden bij aandrangklachten (ook wel urge genoemd) of urineweginfecties, kunnen klachten wel doen verminderen. Helaas hebben sommige medicijnen wel wat bijwerkingen.

Operatie

In sommige gevallen kunnen je incontinentieklachten verminderen of verholpen worden door een operatie. Dit gaat altijd in overleg met een gynaecoloog of behandelend specialist.

Instructies nodig bij incontinentie hulpmiddelen?

Heb je vragen over hoe je incontinentiemateriaal gebruikt? We helpen je graag verder. MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met incontinentie door heel Nederland. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij weten precies wat je nodig hebt!