Regulerende producten

Regulerende producten zorgen voor een optimaal verloop van het genezingsproces. Ook voorkomen ze problemen bij de genezing.

Deze producten verminderen of voorkomen:

  • Ontstekingsreacties
  • Bestrijden of voorkomen van infecties
  • Verwijderen dood, beschadigd of geïnfecteerd weefsel,
    stabiliseren groeifactoren
  • MMP’s (metalloproteïnasen; enzymen die fibrine en dood weefsel opruimen uit de wond), cytokines, proteasen, eiwitten en andere cellen die nodig zijn voor de wondgenezing

Verschillende soorten regulerende producten

  • Alginaten
  • Enzymatische necrose-oplossers
  • Geurneutraliserende verbanden
  • Huidvervangende wondbedekker

Alginaten
Alginaten zijn vooral geschikt voor wonden met veel wondvocht. Dit uit zeewier gemaakte verband vormt een gel als het in contact komt met wondvocht. Bacteriën en debris worden in de gel opgesloten en bij de verbandwisseling verwijderd. Hierdoor ontstaat een reinigend effect. Het verband kleeft niet aan de wond. Het bevordert de bloedstolling en heeft een hoog absorptievermogen. Het verband is elastisch en kan zich daardoor goed aanpassen aan de wond. Alginaten zijn geschikt voor exsuderende wonden, chirurgische wonden en decubitus. Ze zijn minder geschikt voor droge wonden. Eventueel het alginaatvlies bevochtigen en fixeren met transparante folie om uitdroging te voorkomen.

Enzymatische necrose-oplossers
Enzymatische necrose-oplossers bevatten enzymen die necrotische weefselresten oplossen. Deze weefselresten worden vervolgens bij de wondreiniging verwijderd (spoelen met kraanwater). Bij het gebruik van necroseoplossers moet er wel sprake te zijn van een vochtig wondmilieu.

Geurneutraliserende verbanden
Een geurneutraliserend verband is een kruising tussen een gaas en een absorberend verband, doordrenkt met koolstof. De koolstof in het verband neutraliseert de geur en het verband zelf neemt vocht op. Koolstofverband wordt met name gebruikt bij sterk ruikende wonden.

Huidvervangende wondbedekker 
Een huidvervangende wondbedekker benadert de eigenschappen van een normale huid. Ze worden gemaakt van donorhuid of zijn (semi) synthetisch.