Hydraterende producten

Hydraterende producten zorgen voor een vochtig wondmilieu dat nodig is voor een goede wondgenezing. Ze worden ingezet bij droge wonden en voorkomen uitdroging van het wondbed.

  • Hydrocolloïden
  • Hydrogels
  • Transparante wondfolies

Hydrocolloïden
Hydrocolloïden bestaan uit absorberende deeltjes die kunnen opzwellen. Deze creëren een vochtige wondomgeving en dit bevordert granulatie en epithelisatie. Doordat er geen zuurstof wordt doorgelaten naar de wond, wordt de vorming van nieuwe bloedvaatjes en fibroblasten gestimuleerd. Bacteriën worden opgenomen in de gel en de natuurlijke afweer wordt in stand gehouden. De vorming van gel voorkomt dat het verband in de wond kleeft en zorgt ervoor dat het verband zonder pijn verwisseld kan worden. De hechtkracht aan de huid rond de wond neemt toe als het verband na aanbrengen met de hand wordt verwarmd. Hydrocolloïden kunnen beter niet op geïnfecteerde wonden gebruikt worden.

Hydrogels
Hydrogels bevatten polymeren (polyethyleen) waarin water wordt vastgehouden. Hydrogels creëren een vochtig wondmilieu. Afhankelijk van de vochtigheid van de wond wordt vocht afgestaan of juist opgenomen. Ze stimuleren het verwijderen van dood weefsel. Hydrogels plakken niet agressief aan de wond, werken pijn reducerend (verkoelende werking) en voorkomen (door de vochtabsorberende capaciteit) dat de gezonde wondranden verweken.
In rode wonden wordt het granulatieweefsel door de hydrogel beschermd tegen uitdroging. In gele wonden wordt het fibrinebeslag opgelost. In zwarte wonden wordt het necrotisch weefsel gehydrateerd, waardoor autolytisch debridement plaatsvindt.

Transparante wondfolies 
Transparante wondfolies zijn aan één kant voorzien van een hypoallergene, huidvriendelijke kleeflaag. Ze worden toegepast op wonden die weinig wondvocht produceren. De folie laat waterdamp uit de wond door, maar is ondoordringbaar voor bacteriën en vloeistoffen van buitenaf. Dit vermindert het risico van verweking van de wondranden. Transparante wondfolies worden ook gebruikt op een intacte huid die aan schuifkrachten en wrijving onderhevig is.