Absorberende producten

Bij wonden met matig tot veel wondvocht worden verbandmaterialen gebruikt die veel absorberen.

  • Absorberende verbanden
  • Hydro-actieve verbanden
  • Schuimverbanden

Absorberende verbanden
Absorberende verbanden zijn opgebouwd uit meerdere lagen met verschillende eigenschappen. Meestal is dat een wondcontactlaag, een absorberende kernlaag en een toplaag van vochtafstotend materiaal.

De wondcontactlaag verkleeft bij vochtige wonden niet met het wondbed. Wondvocht wordt onbeperkt doorgelaten, waardoor vochtophoping in de wond wordt voorkomen. De niet verklevende eigenschap is vooral van belang bij de bescherming van rode, granulerende wonden. De toplaag van vochtafstotend materiaal voorkomt het lekken van wondvocht.

Absorberende verbanden worden ook vaak als secundair materiaal toegepast. Ze zijn meestal niet op maat te knippen.

Hydro-actieve verbanden
Hydro-actieve verbanden zijn gemaakt van polyurethaangel. Daarnaast bevatten ze hydrocolloïd partikels of puur hydrocolloïd. Ze kunnen grote hoeveelheden vloeistof absorberen, waardoor de concentratie van eiwitten en groeifactoren in de wond wordt verhoogd. Ook vreemd materiaal en debris (restanten) worden aan hun oppervlak gebonden of in de gel opgenomen.

Hydro-actieve verbanden hebben eigenschappen die vergelijkbaar zijn met hydrocolloïden. Net als hydrocolloïden creëren ze een vochtig milieu wat de wondgenezing bevordert en reinigen ze de wond. Ze zwellen op door de opname van wondvocht en debris, waardoor een volledig en elastisch contact met de wondbodem ontstaat. Hydro-actieve verbanden kunnen worden gebruikt voor vochtige tot zeer natte wonden en zijn geschikt voor de reiniging van gele en zwarte wonden.

Schuimverbanden
Schuimverbanden hebben een goede absorptie-capaciteit. Het wondvocht wordt opgenomen en het schuim verandert niet van volume en vorm. De absorptie wordt niet door druk verhindert en kan worden toegepast onder ambulante compressie therapie. Ze kunnen goed in vorm gebracht of op maat geknipt worden. Schuimverbanden hebben meestal een toplaag van polyurethaan folie.