Zwanger worden met een stoma

Heb je een stoma en wil je graag kinderen? Dan is dit – in principe – zeker mogelijk. Wel is het aan te raden om vóórdat je zwanger bent advies in te winnen bij je behandelend arts.

Tips voor stomazorg tijdens zwangerschap

1: Houd de vorm van je stoma in de gaten

Het kan zijn dat je een andere huidplak nodig hebt tijdens je zwangerschap. De vorm van je buik verandert. Mogelijk verandert ook de grootte van je stoma en heb je een grotere of kleinere opening nodig in je huidplaat.

2: Meld bij je arts dat je zwanger bent

Je arts moet weten dat je zwanger bent. Zo kan hij/zij afwegen of dit het juiste moment is om bepaalde onderzoeken en behandelingen te doen.

3: Overweeg het dragen van een steunband

Tijdens je zwangerschap krijgen je rug en buikspieren het zwaar te verduren. Je lichaam maakt hormonen aan waardoor die spieren verslappen, terwijl je veel extra gewicht (vooral vocht en later je kindje zelf) mee moet nemen. Voor stomadragers neemt daardoor de kans op een prolaps toe. We raden je aan om een steunband te dragen om complicaties te voorkomen.

Zoek je een draagband, of een ander hulpmiddel? Lees er meer over op deze pagina: verschillende hulpmiddelen voor je stoma.

4: Gebruik een spiegel om je stoma te zien

Wanneer je stoma aan de onderkant van je buik zit, verdwijnt deze uit het zicht. Zeker tegen het einde van je zwangerschap kan het daardoor lastig zijn om je stomamateriaal te vervangen. Gebruik een spiegel om toch je stoma te kunnen zien.

5: Drink voldoende bij misselijkheid

Dit advies geldt voor alle zwangere vrouwen, maar zeker voor vrouwen met een ileostoma: drink voldoende water wanneer je misselijk bent. Tijdens het overgeven raak je veel vocht kwijt. Eet zo nodig extra zout en drink minstens twee liter water per dag.

6: Neem rust of pas je voeding aan bij obstipatie

Tijdens je zwangerschap zet je baarmoeder uit. Er komt daardoor minder ruimte voor de darmen. De kans dat ze verstopt raken wordt groter. Krijg je last van buikpijn of buikramp? Neem dan rust of eet meer vloeibaar eten om het doorstromen van je ontlasting te bevorderen.

Meer weten over zwanger zijn met een stoma?

Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Bij MediReva helpen we al meer dan 40 jaar mensen bij het verzorgen van een stoma, dus we weten precies wat je nodig hebt!

📞 043 – 3690 820