Kan ik met een stoma mijn oude werk weer oppakken?

De meeste stomadragers kunnen na hun operatie hun werk weer oppakken. Toch zijn er ook beroepen die je met een stoma beter niet kunt uitoefenen. Dit zijn beroepen waarbij:

  • Je zwaar moet tillen;
  • Je lange tijd achter elkaar werkt zonder je stomamateriaal te kunnen vervangen;
  • Je veel moet reizen.

Wanneer je weer start met werken hangt af van je herstel. Bespreek dit  met de bedrijfsarts. Je bekijkt samen met hem of haar hoe je herstel verloopt. Gaat dit trager dan verwacht? Overleg dan met je werkgever. Misschien is er ander werk dat je (tijdelijk) kunt doen. Goed overleg met je werkgever is sowieso wenselijk. Zo kan je samen een oplossing vinden als je huidige werk te zwaar blijkt.

Neem genoeg tijd om te herstellen

Misschien wil je zo snel mogelijk weer werken met je stoma. Maar te snel starten kan je herstel vertragen. Overleg daarom ook met je stomaverpleegkundige en arts of je al klaar bent om aan de slag te gaan.

Wat heb je nodig om met een stoma te werken?

In de wc is een afvalbak met een deksel handig. Daar kan je het gebruikte stomamateriaal in doen. Gebruik eventueel afvalzakjes die je luchtdicht kunt afsluiten.

Het kan ook fijn zijn om een plek te hebben waar je wat extra stomamateriaal neer mag leggen. Als backup, zodat je niet iedere dag met zakjes moet slepen.

Solliciteren met een stoma

Ga je op zoek naar een nieuwe baan? Misschien wil je niet direct de aandacht op je stoma vestigen in een eerste gesprek.

Tijdens je sollicitatie hoef je niet altijd te vertellen dat je een stoma hebt. Dit is alleen verplicht als je stoma je belemmert bij het werk dat je mogelijk gaat doen.

Wist je dit over werken met een stoma?

  • De helft van de stomadragers gaat gewoon weer aan de slag na hun operatie;
  • 1 op de 5 stomadragers slaagt er niet in hetzelfde werk te blijven doen;
  • De meestvoorkomende klacht bij werken met een stoma is vermoeidheid;
  • Veel stomadragers voelen zich enorm gesteund door collega’s en leidinggevenden.

Meer weten?

Heb je vragen over werken met een stoma? Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Bij MediReva helpen we al meer dan 40 jaar mensen bij het verzorgen van hun stoma. We weten precies wat je nodig hebt!

📞 043 – 3690 820