Seks en een stoma

Seks: misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een stoma krijgt. Toch kan de aanleg van een stoma een grote invloed hebben op je seksleven. Door de operatie kan je libido (tijdelijk) verdwijnen. Dat is normaal niets om je zorgen over te maken. De seksuele verlangens keren na verloop van tijd meestal vanzelf terug.

Wanneer je weer zin krijgt in seks, zijn er wat praktische zaken om over na te denken. Hoe zorg je dat je stomazak niet in de weg zit, bijvoorbeeld en hoe voorkom je lekkages in het heetst van de strijd. Daarnaast kan het zijn, dat jij je door je stoma minder sexy voelt. Lees hieronder hoe je met seks en je stoma om kan gaan.

Onze seks-tips voor een stomapatiënt:

1: Bespreek je stoma van tevoren met je sekspartner(s)

Niet iedereen weet wat een stoma is en hoe een stoma werkt. Dus ontmoet je iemand waarmee je graag naar bed wilt? Bespreek dan je stoma met je partner voordat je in de slaapkamer belandt. Dit verstoort soms een intiem moment. Gelukkig weet je daarna allebei waar je aan toe bent en kan je van elkaar genieten.

Ook als je een vaste partner hebt is het goed om seks met een stoma te bespreken. Waarschijnlijk praten jullie al over de stoma en alle medische zaken eromheen, dus mag er ook ruimte zijn voor dit onderwerp. Zorg ervoor dat jullie beide weten welke invloed je stoma heeft en hoe je ervoor kan zorgen dat dit geen belemmering is voor fijne seks.

2: Maak van seks geen taboe

Voor en na je stoma-operatie heb je vast vragen over seks. Blijf niet met die vragen rondlopen! Je arts en stomaverpleegkundige helpen je graag en kunnen je voorzien van handige adviezen. Of indien nodig je doorverwijzen naar een hulpverlener.

Vind je het gênant om over seks te praten? Weet dan ook dat er platforms  zijn waar stoma-patiënten ervaringen delen. Daar kan je anoniem antwoorden vinden op je vragen.

3: Kies stomamateriaal voor intieme momenten

Vrijwel elk merk stomamateriaal heeft kleinere zakjes voor intieme momenten. Een aantal ervaringsdeskundigen maakt zelf mooie banden of kleurrijke stomahoesjes. Dergelijke banden kun je ook gebruiken bij het bezoek aan een sauna. Bekijk verschillende stomahulpmiddelen.

4: Houd je zelfbeeld goed in de gaten

Met een stoma-operatie verandert je lichaam. Je ziet er anders uit dan voorheen en dat kan je zelfbeeld beïnvloeden. Voel je je nog net zo sexy als voor je operatie? Of is dat veranderd?

Misschien voel jij je minder sexy of aantrekkelijk omdat je een stoma hebt. Er bestaat zelfs een kans dat je door een negatief lichaamsbeeld intimiteit gaat vermijden. Dat is zonde, want seks kan juist een leuke manier zijn om te ontspannen en te genieten. Merk je dat je zelfbeeld op een negatieve manier is veranderd? Praat hier dan over met iemand die je vertrouwt of schakel de hulp in van je arts of verpleegkundige.

Meer weten over seks met een stoma?

Bij MediReva helpen we al meer dan 40 jaar mensen die leven met een stoma. Heb je een vraag over seks en een stoma of hulp nodig bij het kiezen van geschikt stomamateriaal? Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers.

📞 043 – 3690 820