Hulp bij hoge nood: de toiletpas

Wist je dat twee van de drie mensen met MS blaas- en darmproblemen heeft? Een toiletpas is dan ook geen overbodige luxe. Rianne Meersschaert (37) heeft zelf MS en merkte dat de bestaande pas een stuk beter en vooral: persoonlijker kan.

“Geen regie over je darmen en blaas hebben, dat is voor mensen die niet ziek zijn vaak lastig voor te stellen”

“Al bijna tien jaar heb ik MS. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik een aantal jaar terug darm- en blaasproblemen kreeg. Zo heb ik nu aandrangincontinentie, waarvoor ik al een tijdje een toiletpas heb. Hiermee kunnen mensen met blaas- en darmproblemen snel, discreet en gratis gebruik maken van toiletten in horecazaken en winkels. Eerst vond ik het ronduit vreselijk om de pas te moeten gebruiken. Ik moest echt een drempel over. Want wat het is: ergens wil je die pas liever niet gebruiken. Maar het móet wel. Voor buitenstaanders is het vaak lastig voor te stellen dat je de regie over je blaas of darmen niet meer hebt. Maar als ik aandrang heb om naar de wc te gaan, dan móet ik ook en wel per direct. Het gaat dan ook niet over ‘voordringen’ of ‘geen zin hebben om te wachten’, het is een medische noodzaak.”

Vervelend reacties en onbegrip

“Niet alleen voor jezelf moet je een drempel over als je de toiletpas gebruikt. Geregeld krijg je ook te maken met vragende en helaas ook vervelende blikken. Botte opmerkingen als ‘Wij staan hier allemaal te wachten’ en ‘wij moeten allemaal naar de wc’, heb ik vaak gehoord genoeg. En vragen als: ‘Wat heb je dan?’ met daarbij een argwanende blik van top tot teen. Of iets in de trant van: ‘Dat pasje heb ik echt nog nooit gezien’. Uit frustratie heb ik enige tijd geleden een LinkedInpost geschreven. Waarin ik niet alleen strijd voor meer begrip, maar ook voor een meer een persoonlijke toiletpas. Want het ding is: als mensen het concept van een toiletpas niet kennen, snap ik dat ze kunnen twijfelen. Plus dat als het niet persoonlijk is en op naam, men sneller het idee heeft dat het ‘zomaar’ een pasje is. En als er geen logo’s of iets dergelijks op te zien zijn, dan is de argwaan compleet.”

Eindelijk meer persoonlijke toiletpas

“Op mijn LinkedInpost heb ik veel bijval gehad. Superfijn, die er- en herkenning. Maar nog veel beter: er is eindelijk een verbeterde persoonlijke toiletpas gekomen! Ik ben namelijk in contact gekomen met Coloplast richten zich op hulpmiddelen voor blaas- en darmproblemen. Ik heb hen geadviseerd over wat er op de pas moet staan. Zodoende hebben we samen de verbeterde en persoonlijke toiletpas ontwikkeld. Inclusief pasfoto, naam en geboortedatum. Verder is het tekstuele verzoek voor toegang tot het toilet duidelijk en urgent van toon. Ook staan de logo’s van MS Vereniging Nederland, het Nationaal MS Fonds en Jong & MS erop. Hun vermelding geeft de pas meer gewicht. Tot slot staat er op de voorkant een QR-code. Mocht iemand de pas in twijfel trekken, dan kun je deze scannen voor meer informatie.”

Het verschil maken

“Ik ben echt supertrots dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Hopelijk kan hiermee het verschil worden gemaakt. Mijn ultieme doel is dat er uiteindelijk een universele persoonlijke toiletpas bestaat, voor iedereen met blaas- en darmproblemen. En dat de toiletpas net zo herkend wordt als een invalideparkeerkaart. Dan is mijn missie echt geslaagd!”

Heb jij MS en last van blaas- en/of darmproblemen? Tot en met 9 juni kun je gratis een persoonlijke toiletpas aanvragen via deze link.