Het ‘medicijn’ dat virtual reality heet

De kracht van technologie

Waarom moeilijk doen, als er VR is? Virtual Reality (VR) kan je helpen om je leven met een beperking makkelijker te maken. Ook bij revalidatie kan het uitkomst bieden. Alles wat je moet weten over dit technologische hoogstandje.

Zet eens een VR-bril op en de wereld ziet er stuk anders uit! Virtual Reality is een computertechniek waarbij het door het opzetten van een speciale bril lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Dit levert een levensechte beleving op. VR-therapie is een effectieve behandelmethode om mensen in een veilige omgeving te laten oefenen met bepaalde uitdagingen of handelingen.

Makkelijker opnieuw leren bewegen

Niet zo gek dan ook dat steeds meer fystiotherapeuten en revalidatieafdelingen– en centra gaan werken met de virtuele wereld. Met VA-therapie krijg je in een speelse omgeving te zien welke beweging je moet maken. Bij sommige brillen krijg je een sensor om. Deze meet de hoeveelheid stress in je lichaam. Virtual reality maakt dat therapie leuker wordt, evenals het maken van bepaalde bewegingen. En dat niet alleen. Door speciale sensoren kunnen zorgprofessionals ook nog eens beter meten wat er precies met je gebeurt. Zo kun je makkelijk en veilig (weer) leren bewegen. Benieuwd hoe zo’n VA-therapiesessie eruit ziet? Klik dan hier.

Je romp als joystick

De mogelijkheden van VA zijn eindeloos. De Sint Maartenskliniek heeft zelfs een zogenaamd ‘fieldlab’ ingericht, om te onderzoeken wat VR allemaal kan betekenen voor revalidatie. Zo is er voor revalidanten met balansproblemen inmiddels een speciale training ontwikkeld. Deze groep moet veel hun romp trainen om weer zelfstandig te kunnen functioneren. Een speciale VR-training van de rompstabiliteit met sensoren biedt uitkomst. Hierbij is de romp de joystick van het spel. Terwijl de patiënten spelen, bewegen ze op een natuurlijke manier en leren ze weer op hun eigen lichaam te vertrouwen.

Minder pillen, meer brillen

Virtual reality kan ook werken bij pijnbestrijding en bij psychische problemen. Zo is VRelax een wetenschappelijk gevalideerde ontspanningstool. Het programma van deze VR-bril wordt ingezet tegen stress, slapeloosheid, angst en somberheid. En werkt ook goed ter afleiding van pijn, lichamelijk ongemak en medische ingrepen. Gebruikers worden meegenomen naar verschillende virtuele werelden, waardoor ze uit de maalstroom van gedachtes worden gehaald. Het resultaat? Meer ontspanning en een fijner gevoel. Niet voor niets wordt deze VA-tool al ingezet binnen ziekenhuizen, GGZ-instellingen en ouderenzorg.

VA en NAH: goede combi

Ook bij niet-aangeboren hersenletsel (NHA) kan virtual reality helpen. Onderzoek heeft laten zien dat VR-therapie een effectieve methode is om gedragsverandering te realiseren. Zo heeft NeuroReality samen met Hersenletsel.nl een ‘brain training game’ bedacht in virtual reality. Zodat je je brein kunt trainen en thuis cognitief kunt revalideren. Zie dit filmpje voor meer informatie.

 

Skydiven met een beperking

Droom jij ervan om te skydiven? Ook dat kan dankzij handige aanpassingen én virtual reality! City Skydive Utrecht heeft namelijk een project gelanceerd zodat je ook met een beperking kunt vliegen in hun indoor windtunnel. Met behulp van VR worden bijzondere situaties nagebootst. Daarbij is er een speciale brace ontwikkeld, die je benen uit elkaar houdt. Zo heb je betere controle in de tunnel. Benieuwd hoe dat is? Check dan dit filmpje.

Natuurlijk is de zorg mensenwerk, maar technologie kan de mens wel helpen. Lees hier over andere high tech gadgets die het leven van chronisch zieken net een beetje makkelijker maken.