Poepproblemen zijn ‘shit’

Ieder jaar hebben meer dan 100.000 kinderen een poepprobleem. In verreweg de meeste gevallen gaat het om verstopping, die wordt veroorzaakt door ophoudgedrag. Een kind met een voortdurend poepprobleem heeft én geeft last. Aan zichzelf en aan ouders. Specialist Hadassa Voet legt uit wat je hieraan kunt doen.

“Ik was dat kind dat kind dat tien jaar lang last had van een ernstig poepprobleem. En met mij, mijn ouders die ontzettend wanhopig waren”, begint Hadassa te vertellen. Ze werkte jaren als kindertherapeut en had een eigen praktijk gespecialiseerd in poepproblemen. Ze is de grondlegger van de methode SuperPoeper. “Ik had last van verstopping, vieze broeken en plasproblemen (overdag én ’s nachts). Na jarenlange onderzoeken dachten doktoren te weten wat mijn probleem was. De poepaandrang zou niet goed worden doorgegeven door een medisch euvel, met als gevolg verstopping. Dat het signaal er niet was en dat ik het niet goed meer voelde klopte, maar dat kwam doordat de boel van binnen helemaal verstopt zat. Maar die kennis was vroeger nog niet aanwezig. Die verstopping had te maken met mijn gevoelige karakter, stress in mijn leven, faalangst en perfectionisme. Dat tezamen leidde tot flink en voortdurend vast/ophoudgedrag.

Vicieuze cirkel: pijn, niet meer durven en blijven ophouden

Zoals bij veel kinderen het geval is, leidt ophoudgedrag tot een pijnlijke poepervaring en dat zorgt weer voor niet meer durven poepen en blijven ophouden. De bekende de vicieuze cirkel. “Ouders halen meestal van alles uit de kast: smeken, worden boos of beloven de wereld. Maar kinderen met een poepprobleem hebben een sterke wil en angst weerhoudt hen van loslaten. Binnen een gezin geeft een poepprobleem dan ook letterlijk en figuurlijk ‘shit’: dagelijkse vieze broeken, ruzies over naar de wc gaan, niet kunnen logeren, verjaardagen en uitjes buiten de deur die een ramp zijn voor kind en ouders. Schaamte, schuldgevoel, stress en oververmoeidheid zijn vaak het gevolg.”

SuperPoeper helpt bij poepproblemen

Het is lastig een poepprobleem tijdig te herkennen. En nog moeilijker om te weten hoe en wat je eraan kunt doen. Kennis delen en hierover praten is nodig. Hadassa wil de taboe rondom poep wegnemen. “Het is erg belangrijk om over poep te praten, want je ontlasting kan je een hoop vertellen over je gezondheid.” Als ervaringsdeskundige en professional draagt Hadassa haar steentje bij door over poep te praten en door uit te leggen wat gezonde poep is. Haar missie? “Kinderen en ouders zo snel mogelijk uit de ‘shit’ helpen met de Methode SuperPoeper.”