Als je dochter diabetes type 1 heeft

Klaas van Kruistum (46) is programmamaker, dagvoorzitter en fotograaf. Ook is hij bekend als tv-presentator bij de KRO-NCRV. Maar bovenal is hij vader van Madelief, die in 2019 de diagnose diabetes type 1 kreeg. Hij schreef er onderstaande column over.

Eigenlijk best wonderlijk hoe makkelijk diabetes type 1 is vast te stellen. Doorgaans volstaat slechts één vingerprikje met één druppel bloed. Alleen zijn de gevolgen blijvend en een stuk minder makkelijk.

Enorme strijdlust

Mijn dochter Madelief kreeg haar diagnose op 14 november 2019. In het ziekenhuis hingen we boven een klein kastje waar de teststrip in verdween. De display had een duidelijke boodschap: ‘high’. De suikerwaardes van mijn dochter bleken onmeetbaar hoog te zijn. Niet best. Haar dikke tranen voel ik nog steeds. Maar óók haar onvoorwaardelijke vastberadenheid en enorme strijdlust om het gevecht aan te gaan. In sneltreinvaart maakten we kennis met de wereld van bolussen, hypers en hypo’s. En koolhydraten tellen natuurlijk.

Zuurkool en koolhydraten tellen

De eerste maaltijd thuis na het ziekenhuis was bijna lachwekkend. We aten zuurkoolstamppot met rozijnen, spekjes en stukjes ananas. Terwijl de maaltijd dampend op tafel stond, vroegen wij ons af: hoeveel koolhydraten zitten er eigenlijk in een bord zuurkool? Als ware wetenschappers analyseerden we de inhoud en probeerden we chocola te maken van zuurkool.

“Eerlijk is eerlijk: leven met diabetes type 1 is vallen en opstaan”

Stabiele waardes

Inmiddels weet Madelief feilloos welke maaltjes wat nodig hebben. Ze gebruikt een pomp met sensor, wat geweldig helpt om haar waardes stabiel te houden. Maar eerlijk is eerlijk: het is vallen en opstaan. Hoewel het om haar lijf gaat, kunnen we een gedeelte samendoen. Haar helpen herinneren aan belangrijke momenten. In de nacht, als alarmen afgaan, haar helpen met kiezen. En even een knuffel geven, fluisteren dat het oké is. Het zijn trouwens dezelfde momenten dat ik alles zou willen geven om deze rotziekte weg te nemen.

Samen diabetes de baas

Toch ben ik hoopvol. Als ambassadeur van Stichting Diabetes Onderzoek Nederland weet ik van de enerverende onderzoeksontwikkelingen naar genezing. En ik heb geleerd dat we samen écht heel veel aankunnen. En die 14 november? Dat bleek de jaarlijkse Wereld Diabetes Dag te zijn! Die bij ons thuis nu ieder jaar feestelijk gevierd wordt, mét taart. Wel eerst even bolussen natuurlijk.

Twee kinderen in één gezin met diabetes type 1? In het gezin Heijneman weten ze daar alles van. Lees hier hun verhaal.