Hoe ga je om met een chronisch zieke partner?

Leven met een chronisch zieke partner kan moeilijk zijn. Niet alleen ondergaat jouw partner veel pijn en verdriet. Ook voor jouzelf betekent dit een heftige ommekeer in je leven. Hoe ga je om met deze nieuwe situatie? Hoe geef je je relatie vorm na het horen van een diagnose?

Een chronisch zieke partner zorgt dat jullie leven samen er totaal anders uitziet. Het vraagt veel energie, veerkracht en uithoudingsvermogen. Van zowel je zieke partner als ook van jouzelf. Misschien moet je meer werken of voortaan de kinderen van school halen. Het huishouden draait volledig op jou of misschien moet je een woningaanpassing regelen. Daarnaast wil je partner begrepen worden en vraagt meer om jouw (mentale) beschikbaarheid. Kortom, je zieke partner legt groot beslag op jou. Daarom is het belangrijk om juist ook goed voor jezelf te zorgen.

De aandoening begrijpen

Sommige aandoeningen zijn niet zichtbaar, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Psychisch of lichamelijk, onderschat de aandoening van je partner niet. Probeer de aandoening van je partner te begrijpen en stel vragen over hoe de aandoening effect heeft op zijn/haar leven. Dit helpt je om op een goede manier met je partner om te kunnen gaan en begrip te hebben voor jullie situatie.

Sommige aandoeningen zijn niet zichtbaar, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn.

Omgaan met zware emoties

Een chronische aandoening is niet niets, het kan zomaar zijn dat je partner boos, bitter of gefrustreerd is. Het glas is dan halfleeg en misschien hoeft het voor je partner zelfs soms allemaal niet meer. Het is belangrijk om in die momenten te beseffen dat deze gevoelens niet over jou gaan maar over de aandoening. Steun je partner maar let op dat je niet mee lijdt. Bekijk samen naar hoe het glas halfvol kan zijn.

Neem tijd voor jezelf

Wanneer je partner chronisch ziek is zal er vanzelfsprekend veel tijd naar hem/haar toe gaan. Neem daarom regelmatig een moment voor jezelf. Ga bijvoorbeeld zelf op visite of bezoek jouw favoriete event. Sta jezelf toe tijd te hebben dat losstaat van de ziekte van je partner. Zo kun je de extra zorg die je verleent aan je partner beter en over een langere termijn volhouden.

Blijf in gesprek

In gesprek blijven over jullie relatie vraagt kwetsbaarheid. Het kan moeilijk zijn om aan te geven wat jij zelf nodig hebt omdat je partner ziek is. Hoe begin je daarover? Ga in gesprek, wacht geen goed moment af. Deel de impact van zijn/haar ziekte op jouw leven. Over de gevolgen voor jullie samen zijn, activiteiten en intimiteit. Probeer niet om de hete brij te draaien en wees duidelijk in wat je wilt zeggen. Spreek elkaar regelmatig ongedwongen over dingen waar jullie tegenaan lopen én waar jullie beiden blij van worden.

Tip: het boek van Dr. Sue Johnson geeft tips voor een veilige en hechte relatie.

Afspraken maken

Een chronische aandoening vergt een lange adem. Afspraken kunnen daarbij helpen. Ga je altijd mee met ziekenhuisbezoeken? Hoe vaak komt visite over de vloer? Huren jullie thuishulp in? Door samen afspraken te maken kun je onbegrip en irritaties voorkomen.

Hulp vragen

Chronische ziekte brengt een familie uit evenwicht. De auto wassen, boodschappen doen, meer moeten werken; al deze dingen worden nu van jou gevraagd. Bewaak je grenzen en vraag hulp, ook als je denkt dat het nog wel gaat. Met een familie of vrienden app groepje kun je bijvoorbeeld snelle, concrete vragen stellen waar mensen je bij kunnen helpen. Ook externe hulp kan een duit in het zakje doen. Draag het huishouden over aan een thuishulp en vraag de huisarts om raad en advies. Ontlast jezelf en houd je rust goed in de gaten.