Natuurlijk! MediReva-reporter Erik neemt je mee

Scheuren over het strand

Als razende MediReva-reporter test Erik (49) van alles uit. Dit keer ging hij met vriend en reporter Robbert en zoon Shadi blokarten op het strand. Hoe was dat?

 

Actieve adrenalinejunkie

“Ik houd wel van een beetje adrenaline en avontuur. Sinds 1999 ben ik vanaf mijn borst grotendeels verlamd. Dit als gevolg van een operatie, waarbij twee cystes en een tumor in mijn ruggenmerg zijn verwijderd. Ook al kan ik niet meer lopen, dat betekent niet dat ik stilzit. Integendeel! Sporten doe ik maar wat graag. Handbiken, zwemmen, fysiofitness, wheelen en tennis bijvoorbeeld. Laat mij maar lekker bezig zijn!”

Altijd kijken naar mogelijkheden

“Vroeger heb ik aan windsurfen gedaan. Dat vond ik altijd ontzettend leuk. Waarom dan niet eens kijken of ik iets soortgelijks kan doen? Zo’n iemand ben ik. Altijd kijken naar wat wél kan. En dus trommel ik mijn sportmaatje en mattie Robbert op. Samen met hem doe ik aan handbiken en rolstoeltennis. Robbert is praktisch geboren op het water. Hij heeft vroeger actief gezeild en is gek op watersporten. Hij is dus wel te porren om met mij te ‘strandzeilen’”.

Mystiek landschap

“Op een bewolkte en ietwat kille zondag in juli vertrekken Robbert, mijn zoon Shadi en ik naar Velsen-Noord. Nu niet bepaald strandweer, maar eigenlijk heeft dat ruige ook wel wat. Het maakt het landschap mystiek, een tikkeltje surrealistisch. We passeren een lieflijk duinweggetje, maar de voormalige Hoogovens steken daar schril bij af. Ik ben benieuwd wat ons te wachten staat!”

Handdoek tegen gevoelloze knieën

“Bij Blokartfun worden we vriendelijk ontvangen. De blokarts staan al op ons te wachten. Ik kan met mijn rolstoel niet helemaal het strand op. Maar geen probleem. Ik gooi mezelf over in een grote strandrolstoel. Zo word ik het strand opgeduwd en naar de karts gebracht. Dan voel ik me opeens écht gehandicapt. Omdat je niet zelf de controle meer hebt over je mobiliteit. Vervolgens word ik door twee man in een van de wagentjes getild. Ook krijg ik een handdoek aangereikt. Die stop ik tussen de aluminium buizen en mijn knieën. Door mijn dwarslaesie heb ik daar geen gevoel meer in. De doek voorkomt dat mijn knieën door het blokarten beschadigen.”

Hoe meer wind, hoe harder

“Dan krijgen we een korte instructie. Blokarten is eigenlijk best makkelijk te doen. Het bestaat uit een onderstel met drie wielen waar je in zit. Dat is de kart. Daaraan vast zit een zeil-/surfmast, met een touw. Met een simpele metalen stang bestuur je de kart. Door het touw aan te trekken of juist te vieren, bepaal je met behulp van de wind zelf de snelheid. Hoe meer wind er waait, en hoe harder je het zeil aantrekt, hoe harder je kunt!”

Helemaal in de flow

“We gaan beginnen! Ik doe mijn zonnebril op. Die beschermt tegen al het rondvliegende zand. Dat is geen overbodige luxe. In de kart zit je namelijk vrij dicht bij de grond. Als je rijdt, stuift het zand als een malle om je heen! Het ‘rijden’ is even wennen, maar het is geen hogere wiskunde. Het is vooral onwijs kicken! Als je eenmaal in de flow komt, wil je alleen maar meer en harder. De wind kan fors zijn. Eén sterke vlaag en je ligt op het harde zand! Maar onveilig voel ik me niet. Je zit immers vast met een gordel.”

Intens gevoel van vrijheid

“Ruim een uur lang crossen Robbert en ik over het strand. Het is onwijs leuk om te spelen met de wind. Supertof om dat punt te bereiken dat je op twee wielen rijdt. Lekker stunten! Het voelt een beetje alsof je vliegt… Te gek! Echt een intens gevoel van vrijheid. Wat ik ook fijn vind, is dat je kop letterlijk en figuurlijk wordt leeg gewaaid. Want om te blokarten moet je je wel focussen. Anders lig je – zeker als het hard waait – zó op de grond!”

Goed in de gaten gehouden

“Mijn zoon Shadi mag het laatste half uur ook een poging doen. Hij heeft het blokarten snel door. Ik ben trots! Maar door zijn geringe gewicht ligt hij bij de eerste heftige windvlaag al direct op zijn kant. Mijn tip: houd bij het omslaan je armen binnenboord. Dan is er niks aan de hand. Bovendien word je al snel ook weer overeind gezet door de Blokartfun-medewerkers. Zij houden je continu in de gaten.”

Conclusie: een leuke, laagdrempelige activiteit

“Blokarten een aanrader voor de sportieve rollers onder ons? Zeker weten! Tenminste, als je niet vies bent van een beetje actie. Het is een leuke en laagdrempelige activiteit. Wel is het belangrijk dat je een goede rompbalans én armfunctie hebt. Je hangt immers mee met de wind. Dus als je een volledige dwarslaesie hebt, is blokarten wellicht niet zo geschikt. Maar voor de rest zou ik zeggen: ga ervoor!”

Ook de kriebels gekregen om te blokarten?

Hier vind je meer informatie. Heb je nog een vraag aan Erik over blokarten? (Log in en) stel die vooral onder dit verhaal aan hem. Meer lezen over rolstoelvriendelijk Rotterdam, klik hier.