Een beter zelfbeeld na ziekte? Zo werk je daaraan

Dat een chronische ziekte of beperking lichamelijk invloed op je heeft, is overduidelijk. Maar hoe zit het met de mentale impact? Wat doet ziek zijn met je zelfbeeld? En vooral: hoe ga je ermee om? Enkele tips.

Een leven vóór en een leven ná. Met de diagnose van een chronische ziekte kom je in een nieuwe fase terecht. En moet je zien te leven met een nieuw of ander lijf, met meer beperkingen. Daarmee kom je niet alleen lichamelijk voor uitdagingen te staan, maar zeker ook mentaal. Ziekte raakt namelijk je zelfbeeld. Hoe ga je hiermee om? Enkele handige tips.

 

 

1. Pak negatieve gedachten aan

Negatieve gedachten zijn logisch als je in een zware tijd zit. Dat beïnvloedt je zelfbeeld en ook nog eens je gedrag. Daarom is het zo belangrijk om die sombere hersenspinsels aan te pakken. Bijvoorbeeld door een rijtje te maken van de negatieve gedachten die je hebt. Als je dan kritisch naar die opsomming kijkt, blijkt vaak dat die gedachtes niet waar zijn. Bedenk ook eens wat je tegen iemand anders zou zeggen in jouw situatie. Vaak zijn we veel kritischer naar onszelf dan voor anderen. En zien we onszelf veel ‘slechter’ dan werkelijk waar is of nodig is.

”Gun jezelf de tijd om tot een nieuw zelfbeeld te komen en accepteer dat verwarring erbij hoort”

2. Wees geduldig: gun jezelf tijd

Gun jezelf tijd om tot een nieuw zelfbeeld te komen. Accepteer dat dat gepaard gaat met verwarring. Het blijven verlangen naar hoe je leven voorheen was, staat aanpassingen in de weg. En is vooral goed voor veel frustratie en verspilde energie. Na verloop van tijd is het belangrijk om niet alleen weer één te worden met je lichaam. Maar zeker ook met het beeld van de wereld om je heen én die van jezelf. Zodat je weer vertrouwd raakt met jezelf en de omgeving.

3. Besteed liefdevol zorg, tijd en aandacht aan je lijf

Zelfbeeld en lichaamsbeeld hebben veel raakvlakken. Zeker als je het gevoel hebt dat je lijf je in de steek heeft gelaten doordat je ziek bent geworden of een beperking hebt. Het is dan ook belangrijk om liefdevol met je lichaam om te gaan. En dat gaat veel verder dan een bezoekje aan de sauna, masseur, kapper of schoonheidsspecialiste. (Hoewel dat natuurlijk nooit kwaad kan en altijd fijn is!). Sporten en bewegen – het zij in aangepaste vorm – laten je zien wat nog wél kan. Wat je zelfvertrouwen en zelfbeeld een boost kan geven. En dat niet alleen. Door sporten maakt je lichaam de geluksstoffen dopamine, serotonine en endorfine aan. Zo kom je dus letterlijk en figuurlijk (weer) op een positieve manier in contact met je lichaam!

 

4. Schroom niet om hulp in te schakelen

Als het je niet lukt om een beter zelfbeeld te creëren, schakel dan hulp in. Dat is geen teken van zwakte, maar juist van kracht. Want je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen! Een psycholoog kan je een steuntje in de rug geven door middel van opdrachten en tips. Of misschien is een (wandel)coach meer wat voor je of een praatgroepje. Klop ook eens bij een patiëntenvereniging, zij kunnen je vaak ook goed doorverwijzen.

Meer weten? Handige artikelen

Meer lezen over zelfbeeld en ziek zijn? Kijk dan hier. Of lees dit artikel met nog meer praktische tips hoe je een beter zelfbeeld creëert.