Thuis darmspoelen: hoe is dat?
“Toen ik werd doorgestuurd naar de stomaverpleegkundige, ging er een wereld open.” Regioverpleegkundige én ervaringsdeskundige Charlotte (35) vertelt.
Darmspoelen? Dat kan best lastig zijn. Zeker als je net begint. Regioverpleegkundige Charlotte Kruijning (35) begeleidt mensen bij het opstarten van darmspoelen. Daarnaast is ze ook ervaringsdeskundige: haar twee kinderen hebben anusatresie. Hoe is dat?
Charlotte: “Toen mijn dochter Eva elf jaar geleden werd geboren, leek er op het eerste gezicht niets aan de hand. Haar controles waren goed en ze zag er gezond uit. Maar vlak voordat we naar huis zouden mogen, wilde een kinderarts toch nog even Eva’s anus checken. Het vermoeden bestond dat daar wat mis mee was. En inderdaad: de arts verwees ons direct door naar een kinderziekenhuis. Daar hoorden we dat onze dochter een anusatresie had. Dit is een aangeboren afwijking waarbij de anus ontbreekt of niet goed is aangelegd.”
Twee kinderen met anusatresie
“Vrij snel na de diagnose kreeg Eva al een hersteloperatie. De kinderchirurg heeft een keurige aansluiting gemaakt, waardoor ze normaal naar de wc kan. Maar doordat het laatste stukje darm is aangelegd, functioneert deze net niet helemaal goed. Daardoor is poepen soms lastig en moet ze darmspoelen. Toen vier jaar later onze zoon Robert werd geboren, was er meteen een probleem met het meten van zijn temperatuur. Ook hij bleek een anusatresie te hebben. Robert werd net als zijn zusje snel geopereerd. Maar ook hij is nu aangewezen op het spoelen van zijn darmen. Twee kinderen met anusatresie; wie had dat kunnen bedenken? Zeker omdat er jaarlijks slechts 40 à 50 kinderen mee worden geboren.”
Belang van juiste hulpmiddelen
“Door miscommunicatie ben ik zowel bij Eva als Robert niet doorverwezen naar een stomaverpleegkundige. Ik kreeg dus geen begeleiding, kon nergens om advies vragen. Alles moest ik zelf uitvinden. Daardoor heb ik vijf jaar met een canule en een spuit mijn kinderen gespoeld. Ik wist niet dat het ook makkelijker kon! Toen het spoelen bij Robert steeds moeilijker verliep, werd ik alsnog doorgestuurd naar een stomaverpleegkundige. Er ging een wereld voor me open. Binnen 24 uur had ik de juiste materialen in huis en werd het darmspoelen vele malen makkelijker. Juist door die ervaring weet ik hoe belangrijk de juiste hulpmiddelen en begeleiding zijn. Daarom deel ik graag mijn negen tips met onze klanten.”