Lezen voor het slapen is gezond [+ 7 boekentips]

Nog even voor het slapengaan door je social media newsfeed scrollen of je mail checken. Doe het niet. Lees liever een goed boek. Lezen voor het slapen gaan is namelijk heel goed voor je.

Daar waar het blauwe licht van je smartphone en tablet je nachtrust verstoort, draagt het lezen van een goed boek juist bij aan je gezondheid. Het blauwe licht van je smartphone remt namelijk de aanmaak van het slaaphormoon, terwijl je van het lezen van een boek ontspant en slaperig wordt. Houd je niet van lezen, dan werkt een luisterboek net zo. En voor wie geen boeken heeft, maar een e-reader: e-readers zoals de Kobo en Kindle werken met elektronische inkt op elektronisch papier en stralen geen (blauw) licht uit. Nog niet overtuigd? Dit zijn de drie grootste voordelen van lezen voor het slapen gaan.

  1. Door te lezen val je sneller in slaap
    Na een kwartiertje lezen in bed zul je merken dat je ogen zwaar worden en bijna letterlijk dicht vallen. Niet gek, want lezen is inspannend voor je ogen. Daarnaast is een vaste routine voor het slapengaan, zoals het lezen van een boek, goed voor je slaapritme. Je brein krijgt dan iedere avond een signaal dat het bedtijd is. Hierdoor val je sneller in slaap.
  2. Je slaapt dieper door te lezen voor het slapengaan
    Door te lezen, kan je brein ontspannen en verminder je de stress van de dagelijkse sleur. Tijdens het lezen pieker je niet over de dag of maak je je zorgen over wat je morgen allemaal moet doen. En daardoor slaap je rustiger én dieper en word je dus uitgeruster wakker.
  3. Met een goed boek voel je je minder eenzaam
    Lig je alleen in een groot bed, dan kan een boek ervoor zorgen dat je minder eenzaam bent. Met een boek zit je even in een andere wereld en voel je je één met de personages in het boek. Door het lezen van een boek ben je dus nooit helemaal alleen.

Heb je nog meer redenen nodig om er een goed boek bij te pakken zo vlak voor het slapengaan? En voor iedereen die nog wel wat goede boekentips kan gebruiken, zetten we voor ieder wat wils op een rij.

7 boeken voor op het nachtkastje

Voor de bestseller junkie

‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De prachtige illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen een jongen en drie dieren. De universele lessen die ze samen leren, zijn stuk voor stuk levenswijsheden.

 

Voor de literatuur liefhebber

Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette. Het boek volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. Fortuna’s kinderen van Annejet van der Zijl is een twee eeuwen omspannende familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico’s en hun liefdes niet door huidskleur.

 

Voor de thrill seeker

In Sneeuwwit van Samuel Bjørk vraagt Holger Munch de jonge Mia Krüger om voor hem te komen werken om een wel heel mysterieuze moordzaak op te lossen. In een buitenwijk van Oslo zijn twee elfjarige jongens vermoord. Naast de twee lichamen wordt een dode rode vos gevonden. De zaak lijkt op een andere onopgeloste zaak. Het begin van een samenwerking en van een de meest bloedstollende jachten op een seriemoordenaar ooit…

 

Voor de onvervalste romanticus

Als Merle wil voorkomen dat haar oma in Cornwall zich laat uitkopen door een huisjesmelker, stuit ze daarbij op de pestkop uit haar jeugd. Deze James Miller blijkt bovendien de kleinzoon te zijn van haar oma’s nieuwe grote liefde, wat de situatie ingewikkeld maakt. Beter laat dan nooit van Charlotte de Monchy is grappig en virtuoos geschreven en speelt zich af in een setting waar je zo naartoe zou willen: de Zuid-Engelse kust.

 

Voor de non-fictiefan

In Chansons van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps lees je de mooiste verhalen uit de gelijknamige tv-serie, aangevuld met persoonlijke anekdotes, unieke foto’s, nieuwe belevenissen & terugblikken op de bijzondere rei. Daarnaast natuurlijk talloze lijstjes: de beste zanger, de mooiste liedjes en het beste terras van Parijs!

 

Voor de biografieën boekverslinder

Met Amalia zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. De prinses nam de Breij mee naar plekken die voor haar belangrijk zijn en ze voerden gesprekken over onderwerpen die een troonopvolger bezighouden.

 

Voor de echte boekenwurm

De Pilaren van de Aarde van Ken Follet is het eerste deel uit de vierdelige Kingsbridge-saga. In dit 1008 pagina’s tellende, historische boek wordt Engeland van twee kanten belaagd, in het westen door Wales en in het oosten door de Vikingen. Gerechtigheid is ver te zoeken en geweld en wetteloosheid zijn aan de orde van de dag. De koning staat machteloos en de chaos regeert. In deze turbulente tijden raken de levens van drie mensen onlosmakelijk verbonden met elkaar en met een klein gehucht dat later Kingsbridge zal worden genoemd.