Een gezond gewicht én gezonde geest

Kamp je met een eetstoornis? Dan krijg je het nodige voor de kiezen. Hiervan herstellen kost vaak veel tijd en heeft veel aandacht en verzorging nodig. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Verlost zijn van obsessieve gedachtes aan eten en gewicht. Niet meer in de greep zijn van een stoornis die alles bepaalt. En in plaats daarvan weer energie en plezier hebben, met meer zelfvertrouwen, een sociaal leven en een positievere benadering van je lichaam. Klinkt dat goed in de oren? Herstellen van een eetstoornis is echt mogelijk! Weet alleen wel dat er de nodige aandachtspunten zijn. En dat het een proces is dat veel geduld en energie vraagt. Want een eetstoornis, die ontstaat niet van de een op andere dag. Meestal is het een heel geleidelijk proces, eentje van jaren. Hetzelfde geldt voor herstellen van een eetstoornis. Dat kost tijd, inspanning en gaat met vallen en opstaan.

Van ontkenning naar hulp zoeken

Wie wil herstellen van een eetstoornis, krijgt te maken met verschillende fases. Vaak begint het met ontkenning; het valt allemaal toch wel mee met mijn eetproblemen? Maar ondertussen zak je steeds verder weg en kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Vaak komt er een omslagpunt als je in een diepe put zit. Op die momenten ga je waarschijnlijk beseffen: dit is niet goed, ik moet hulp zoeken. Met steun, begrip en vooral de juiste begeleiding kun je je uiteindelijk losmaken van je problemen met eten, gewicht en zelfbeeld. Want ook al kan het voelen als een onmogelijke opgave, je kunt zeker wel herstellen van een eetstoornis. Zéker als je het probleem holistisch aanpakt. Want het punt is: vaak is een eetstoornis een manier om om te kunnen gaan met onderliggende problemen of angsten.

”Afrekenen met een eetstoornis gaat veel verder dan lichamelijk herstellen en normaal leren eten”

Pak je eetproblemen holistisch aan

Om te herstellen, is het belangrijk dat je je eetstoornis op meerdere vlakken en alle lagen aanpakt. Oftewel: dat je je niet alleen focust op je eetpatroon en een gezond gewicht, maar vooral zeker ook naar jou als geheel kijkt, als mens. Waarom je een eetstoornis hebt. En hoe je eigen, ware ik kunt ontwikkelen. Focus je op het opbouwen van je zelfvertrouwen en leren omgaan met verschillende emoties. Train jezelf om meer positief te denken over jezelf en je lichaam. Afrekenen met een eetstoornis gaat veel verder dan lichamelijk herstellen en normaal leren eten. (Wat overigens ook heel erg belangrijk is.) Onderzoek dus waarom je een eetstoornis hebt en ga aan de slag met het ombuigen van negatieve gedachtenpatronen. Doorbreek de vicieuze cirkel en versla je eetstoornis!

Tips voor hulp en ervaringen wisselen

Wil jij aan de slag met je eetstoornis? Neem dan contact op met je huisarts. Doe je dat liever niet? Er zijn meerdere instanties die je kunnen helpen. Zoals Human Concern en Isa Power. Stichting Kiem zetten zich in om de impact van eetproblemen te minimaliseren. En Proud2Bme is de grootste onlinehulpsite van Nederland en België qua eetproblematiek. Meer op zoek naar persoonlijke ervaringen? In het boek ‘Eetgestoord’ pent Charlotte Simons haar ervaringen op over boulimia nervosa, een eetstoornis die ze op haar twaalfde kreeg. Ruim achttien jaar later is ze (grotendeels) hersteld.

Voormalig topturnster Ellen Roetgerink (30) kampte jarenlang met anorexia. Lees hier hoe zij haar eetstoornis overwon en wist te herstellen.