Leefstijl als medicijn

Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je fitter, energieker en vrolijker bent én kan bepaalde ziektes voorkomen en klachten verminderen. Een gezonde leefstijl begint bij deze vier pijlers.

Leefstijlgeneeskunde is de laatste jaren flink in opkomst. Hierbij zetten artsen in op het voorkomen van ziektes met behulp van een gezonde leefstijl. Natuurlijk is niet iedere ziekte te voorkomen met een gezonde leefstijl, maar je kunt je gezondheid er wel een flinke boost mee geven. Langdurige stress, weinig bewegen, slecht slapen, roken, alcohol drinken en ongezonde voeding met veel suikers en snelle koolhydraten zijn allemaal van invloed op een slechte gezondheid en kunnen (chronische) ziektes veroorzaken. Medicatie pakken in dit geval alleen de symptomen van een ziekte aan, maar niet de oorzaak. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een gezonde leefstijl – en goede coaching en begeleiding hierbij – cruciaal kan zijn om chronische niet-besmettelijke ziektes, zoals diabetes type-2, obesitas, hart- en vaatziekten en dementie, te voorkomen en zelfs terug te draaien.

Een gezonde leefstijl begint bij deze vier pijlers

Pijler 1: Gezond eten

Prof. dr. Hanno Pijl is internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie aan het LUMC. Hij is medeoprichter van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde. In deze PEP-talk deelt hij tien simpele tips voor gezond eten.

  1. Vermijd industrieel geproduceerde voedingsmiddelen.
  2. Groente & fruit zijn de basis van dagelijkse voeding.
  3. Wees zuinig met (geraffineerd) zetmeel als wit brood, witte pasta en witte rijst.
  4. Kies voor volkoren graanproducten (maar met mate).
  5. Gebruik volvette gefermenteerde melkproducten als yoghurt, kwark en kaas.
  6. Eet elke dag een hand ongezouten noten.
  7. Eet ten minste twee keer per week vis.
  8. Eet matig vlees.
  9. Kies voor olijfolie.
  10. Drink voldoende water of thee.

Pijler 2: Veel bewegen

Een laagdrempelige manier om meer te bewegen is wandelen. Kun je wel een stok achter de deur gebruiken, dan is de wandel-app Ommetje wat voor jou. De app is populair geworden tijdens de eerste lockdown en dat is niet voor niets. Dagelijks een ommetje maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Het maakt je lijf en hersenen fit, zorgt voor meer energie, helpt je te onthaasten en boost je productiviteit en creativiteit. We dagen je uit om mee te doen aan de MediReva wandelchallenge. Download de gratis app en doe mee.

Pijler 3: Voldoende slaap

Voldoende slaap is voor je brein en lichaam net zo belangrijk als gezond eten, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Tijdens je slaap krijgt je lijf rust en kan je brein aan de slag om alle indrukken van overdag te verwerken. Wie goed slaapt, voelt zich de volgende dag niet alleen uitgerust, maar ook vrolijker en productiever. Slaap je structureel te kort, dan raak je niet alleen vermoeid en uitgeblust, maar raakt ook je stofwisseling van slag. De glucose in je bloed verhoogt en je krijgt insulinepieken. Chronisch slaapgebrek zorgt dan ook voor een vergrote kans op ziektes als diabetes, overgewicht, depressie en hart- en vaatziekten.

Pijler 4: Voldoende ontspanning

Ontspanning betekent niet gespannen zijn en dat geldt voor zowel je lichaam als geest. Want wanneer je volledig tot rust komt, ben je vitaler en veerkrachtiger. Bovendien verhoogt het je weerstand. De definitie van ontspanning is voor iedereen anders. Hardlopen, in de tuin werken, een boek lezen, yoga, onderuitgezakt op de bank Netflixen. Wat je ook doet, maakt niet uit. Het gaat erom dat je een moment van bezinning hebt. Een moment van rust waarop je alles even uitschakelt.