Zo belangrijk is voedsel voor je brein
De invloed van voeding op je brein is enorm. Charlotte Labee (35) is brain balance-expert en auteur van het boek Brain Food. Zij vertelt wat je hersenen nu precies nodig hebben om gezond te blijven en welke voedingsmiddelen je op het menu moet zetten.
Waarom ben je je gaan verdiepen in het brein en de invloed van voedsel?
“Toen ik dertig was, had ik heftige burn-out waarbij ik verlammingsverschijnselen kreeg en in het ziekenhuis belandde. Daar vertelde de neuroloog mij: ‘Als je op deze manier doorgaat en zo veel stress blijft hebben, ongezond blijft eten en te weinig beweegt, dan beland je binnen drie tot zes maanden definitief in een rolstoel. Dat is nu vijf jaar geleden. Ik heb het roer meteen omgegooid en ben me gaan verdiepen in gezonde voeding, wat dat met je brein en lijf doet. In principe natuurlijk eerst om mezelf zo snel mogelijk beter te maken en pas later bedacht ik me: wat ik nu over mezelf leer, is volgens mij ook heel interessant voor anderen. Want als ik om me heen kijk, heeft iedereen te veel stress en leven veel mensen in een disbalans.”
En toen besloot je een boek te schrijven?
“Ik kwam eerst met een boek over brain balance, en al tijdens het schrijven daarvan dacht ik: er moet ook een voedingsboek komen. Wat heb je nodig voor een gezond brein, en wat kun je beter laten. In onze jeugd leren we dat voeding belangrijk is voor je lichaam en dat je niet te dik moet zijn, want dat is niet gezond. Maar we leren helemaal niets over onze hersenen en dat die bepaalde voedingsstoffen nodig hebben om optimaal te functioneren. Dat verbaasde mij echt enorm. Dat heeft me uiteindelijk geïnspireerd dat ik dit boek wilde schrijven.”
Hoe belangrijk is voeding voor een gezond brein?
“Heel belangrijk. Voeding heeft zo’n grote impact op de gezondheid van je brein. Van alles wat je eet, gaat maar liefst 20 tot 25 procent van de binnengekregen energie naar je hersenen. Het is dus enorm belangrijk dat je de juiste voeding eet om je zowel fysiek als mentaal goed te voelen. Als je hersenen voedingstoffen te kort komen, heeft dat invloed op de aanmaak van bepaalde hormonen. Deze signaalstoffen, denk aan serotonine en dopamine, bepalen of we ons goed voelen of niet. Je kunt je dus voorstellen dat als je te weinig goede voedingstoffen binnenkrijgt, je brein gewoonweg niet goed meer functioneert. Hierdoor kun je dus slechter in je vel zitten, sneller depressief worden, meer kans hebben op een burn-out, misschien ben je niet meer gefocust op de werkvloer en voel je niet meer helemaal happy in je privéleven. Het sijpelt in alle processen van je leven door.”
Als iemand nu wil beginnen met een gezonder eetpatroon voor het brein. Waar kun je dan de grootste winst mee halen?
“Het begint met het leren begrijpen van je eigen hersenprocessen. Als je niet weet wat je brein echt nodig heeft, wordt het heel lastig om je voeding en eetpatroon aan te passen. Anders weet je eigenlijk niet waarvoor je het doet.”
Heb je concrete voedingstips?
“Zeker! Drink elke dag twee liter water en zorg dat je genoeg goede vetten binnenkrijgt, die vind je onder andere in vette vis als zalm en makreel. We zijn de afgelopen jaren best bang gemaakt voor vetten in ons eten. Daar word je te dik van, of dat is ongezond voor je cholesterol. Maar ons brein bestaat voor meer dan zestig procent uit vetten. Het is dan ook niet gek dat je hersenen juist vetten nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Maar ontzettend veel Nederlanders hebben – onbewust – een tekort aan omega 3-vetzuren.
Voldoende vetzuren zijn dus heel belangrijk, net als voldoende vezels. Maar uit onderzoeken blijkt dat Nederlanders veel te weinig vezels binnenkrijgen. Niet gek, want we eten gemiddeld maar 110 gram groente per dag. En groenten, zoals bloemkool en champignons, zitten bomvol vezels. Er valt dus echt veel winst te behalen bij kleine, dagelijkse dingen.”
Voeding en je hersenen
Meer lezen over wat voeding met je brein doet? Plus inspiratie voor heerlijke recepten die je brein een boost geven? Brain Balance, Charlotte Labee, €26,50.