Vurige Thaise soep met garnalen
Dit is logopedist Ingrids favoriet. En van een paar miljard mensen in Azië, waar ze bekend staan om de vele ingrediënten die ze overal aan toevoegen. Een beetje van dit en een beetje van dat en je denkt dat al die kleine beetjes overdreven zijn, omdat je ze onmogelijk apart kunt terugproeven. Het resultaat is echter topgerechten met een perfecte balans tussen alle smaken.
Bereidingstijd: klokje 25 minuten
Benodigdheden voor 2 porties
- 200 ml visfond
- 125 ml Nutridrink compact neutraal of Fortimel
- 100 gr shiitake paddenstoelen, in stukjes
- 1 eetl. wokolie
- ½ -1 theel. Nam Prik Pao (Thaise geroosterde chilipasta)
- 1 theel. Thaise vissaus
- 1 theel. sojasaus, naar smaak
- 1 eetl. limoensap of een paar limoenblaadjes
- 1 eetl. palmsuiker
- ½ -1 zakje of 1/3 flesje Thaise woksaus, naar smaak*
- 150 ml kokosmelk
- 200 gr gepelde rauwe garnalen
- 1 eetl. gedroogd korianderblad
- Keukenhulpje: wokpan.
- Optioneel: 1 theel. Mama Floors Indonesische 10-kruidenmix, vers geraspte gember, rood pepertje voor extra pit, citroengras, knoflook en Thais basilicum.
*Er zijn veel verschillende Thaise woksauzen met diverse merken te koop. Kies zelf een smaak die je lekker vindt. Niet moeilijk doen: een andere Aziatische saus dan Thaise is geen misdaad.
Ga als volgt te werk
Breng de fond in een soeppan aan de kook. Wok intussen de shiitake 3 minuten in de wokolie, samen met de Nam Prik Pao, vissaus, sojasaus, limoensap, palmsuiker en de woksaus. Als je meer of andere groenten wilt gebruiken, kun je deze toevoegen. Voeg de kokosmelk toe aan de wokpan. Laat het mengsel een paar minuten op laag vuur sudderen. Voeg het dan toe aan de fond in de soeppan. Voeg de garnalen toe. Laat de soep 3-5 minuten sudderen, tot de garnalen gaar zijn. Voeg het gedroogd korianderblad toe. Haal de pan van het vuur. Voeg de Nutridrink toe en pureer.
Breng de soep in balans. Niet zout genoeg? Voeg vissaus en/of sojasaus toe. Te zuur? Voeg suiker toe. Te pittig? Voeg kokosmelk en/of limoensap toe. Te zout? Voeg limoensap toe.
Lekker met noodles of naan, cassavekroepoek en een handje koriander.
[Invriezen: geschikt]
Tips
*Ook lekker met paksoi, lente-uitjes, broccoli en kerstomaatjes.
*Gebruik de Nam Prik Pao en Thaise chilipasta in allerlei roerbakgerechten en andere soepen.
*Voeg een lepeltje dipsaus toe. De chilipasta blijft maanden houdbaar in de koelkast.
Voedingswaarde per portie
Energie 497 kcal/2079 kJ/vet 25,9/eiwit 25,6 g/koolhydraten 39,2 g/vezels 1,4 g/zout 6,7 g
Allergenen: melk, soja, selderij, vis, schaaldieren, gluten, (evt. sesam en/of pinda, afhankelijk van soort wokolie)