“Je kunt ook prima seks hebben zonder gemeenschap”

Niets mooiers dan de liefde, maar als je chronisch ziek bent kan seks, intimiteit en daten toch iets ingewikkelder zijn. We spraken hierover met Woet Gianotten, arts-psychotherapeut en seksuoloog.

Hoe ga je om met intimiteit als fysieke seks niet meer lukt?

“Probeer een nieuwe modus te vinden. De dingen die jullie vroeger samen deden, lukken nu mogelijk niet meer. Dat is de realiteit. Blijf dan niet met weemoed terugdenken aan die ‘goede oude tijd’, maar ga op zoek naar een nieuwe manier hoe jullie intiem kunnen zijn en blijf investeren in je liefdesleven. Er is geen erectie of penetratie nodig om met plezier te kunnen vrijen. Je kunt ook prima seks hebben zonder gemeenschap. Knuffel en speel dan met elkaar. En wil de een bijvoorbeeld graag klaarkomen, maar lukt dat bij de ander niet meer of heeft diegene geen zin, laat diegene met zin dan masturberen terwijl de partner erbij is. Dan moet je misschien wel je comfortzone uitstappen, maar op die manier beleven jullie wel echte intimiteit. Praat over wat jullie fijn lijkt, experimenteer samen en je zult zien dat dit steeds gemakkelijker gaat waardoor jullie samen weer een plezierig seksleven kunnen opbouwen.”

En als je nog maar net aan het daten bent, wanneer vertel je dan dat je chronisch ziek bent?

“Wacht vooral niet te lang. Je kunt wel ingewikkeld blijven doen en verzwijgen dat je een stoma hebt, incontinent bent of dat je chronische pijnklachten hebt, maar zolang je dat wegstopt, blijf je je onzeker voelen. Als je je uitspreekt naar een mogelijk nieuwe partner: dit is er aan de hand, dit is mijn realiteit, merk je snel genoeg of die ander daarmee kan omgaan. Onthoud heel goed: iemand loopt niet weg omdat jij een rugzakje hebt. Diegene loopt alleen weg als hij of zij daar niet mee kan omgaan. En mocht dat het geval zijn, dan is het alleen maar goed dat je het snel weet, want met zó iemand wil je zelf toch ook niet verder.”

Orietta hield jarenlang verborgen dat ze diabetes heeft. Tot ze haar huidige man ontmoette en noodgedwongen op hun eerste date vertelde hoe het zit. Je leest het hier.