Rolstoelproof op reis: blogger Manon geeft tips
Roadtrippen in Europa, genieten van zon en zee op Tenerife of alleen op ‘workation’. Blogger en vlogger Manon van den Heuvel doet het! Hoe pakt ze dat aan met haar rolstoel en haar niet-aangeboren hersenletsel?
“Reizen betekent heel veel voor me. Het is veel méér dan ‘gewoon vakantie’, dan die paar weekjes vrij. Het geeft me een enorm gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. Dat ik méédoe aan de maatschappij. Ik kan me op reis echt een wereldburger voelen! En heb niet meer zo dat gevoel van minderwaardigheid, waar je als roller vaak nog wel mee te maken krijgt. Door te reizen ontdek je waartoe je in staat bent, ook al heb je een beperking en zit je in een rolstoel. En doordat ik steeds beter weet wat werkt, kan ik er ook steeds meer van genieten!”
“Reizen geeft me een enorm gevoel van zelfstandigheid, dat ik méédoe aan de maatschappij”
Rolstoeltoegankelijke topper: Tenerife
“Al vanaf kinds af aan zit ik in een rolstoel, door niet-aangeboren hersenletsel na een auto-ongeluk. Op vakantie gaan is voor mij wat ingrijpender dan als je valide bent. Maar het kan zeker weten wél! Zo ging ik vroeger met mijn ouders jaarlijks naar een bungalowpark in de Achterhoek en in de meivakantie vaak een weekje naar een zonnige bestemming in Europa. Verder ben ik meerdere malen op Tenerife geweest. Dat is een heel toegankelijk eiland voor mindervaliden. Veel hotels beschikken over goede voorzieningen en aanpassingen. En er is daar zelfs een strand wat rolstoeltoegankelijk is en waar hulp voor handen is om je de zee in te helpen! In 2017 ben ik er voor het eerst met mijn vriend Stijn geweest. Thuis heb ik altijd hulp voor alle ADL-assistentie, maar op vakantie ben ik daarvoor afhankelijk van hem. Wat goed ging, maar het was wel veel voor hem en ik wil dat hij ook van zijn vakantie kan genieten.”
“Door te reizen ontdek je waartoe je in staat bent, ook al heb je een beperking en zit je in een rolstoel”
Nederlandse hulp bij ADL-assistentie
“Toen we in februari dit jaar weer naar Tenerife gingen, besloot ik het anders aan te pakken. Op voorhand heb ik toen hulp geregeld van een Nederlandstalige zorgorganisatie ter plaatse: WeDoCare. Een paar keer tijdens onze vakantie is er toen een superleuke Nederlandse verpleegkundige langsgekomen, die op Tenerife woont. Zij hielp mij met zaken als douchen, aankleden en mijn haar doen. Terwijl mijn vriend dan lekker tijd voor zichzelf had en dan bijvoorbeeld naar het zwembad ging of een rondje hardlopen. Deze constructie werkte voor ons beiden heel goed. Het gaf mij een enorm gevoel van zelfstandigheid. En mijn vriend had zo ook echt vakantie. Plus: hij is dan ook echt mijn partner en niet mijn zorgverlener. Wel zo prettig!”
“Ervaring heeft me geleerd: wat je probleem ook is, er is altijd wel een oplossing”
Excel-bestand voor de autovakantie
“Naast vliegvakanties heb ik ook ervaren hoe het is om met de auto op pad te gaan. Roadtrippen was iets wat ik altijd al wilde doen. Maar dan wél met mijn eigen aangepaste auto. Zodat ik zeker wist dat mijn rolstoel erin past en ook dat ik zélf zou kunnen rijden. In een gewone huurauto die je op locatie regelt, kan dat immers niet. In de zomer van 2019 was het dan zover en zijn we in twee weken tijd naar drie verschillende plaatsen in Spanje gereden. Aan een roadtrip gaat wel de nodige research vooraf. Wat is een handige route? Waar zijn onderweg invalidentoiletten? En welke hotels zijn rolstoelproof? Ik had een heel Excel-bestand van mijn bevindingen gemaakt, haha. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik met een gerust hart en hoofd de reis tegemoet ging en ik kijk ook terug op een fantastische vakantie. Maar toegegeven: roadtrippen is ook best vermoeiend. Door mijn niet-aangeboren hersenletsel ben ik snel overprikkeld. Inmiddels weet ik dat ik met z’n autovakantie dagelijks rustmomenten moet inplannen. En dat een noise cancelling koptelefoon essentieel is, zo kun je je even afsluiten van alle prikkels. Dan is het goed te doen!”
Alleen op ‘workation’
“Wat ook al heel lang op mijn wish list stond: in mijn eentje op ‘workation’. Oftewel een midweek vanaf locatie werken en tussendoor vakantiehouden. Iedereen zegt altijd ‘alleen reizen is zo’n toffe ervaring!’. Maar geldt dat ook als je in een rolstoel zit en niet-aangeboren hersenletsel hebt? Na overleg met een wijkverpleegkundige besloot ik het afgelopen mei eens te proberen. Op de blog Eelke Droomt zag ik een B&B in Zeeland waarvan de eigenaresse verpleegkundige is en die je kan helpen met ADL-assistentie. Dat nam echt veel stress op voorhand weg! En doordat ik een persoonsgebonden budget heb, kan ik dit ook bewerkstelligen. Van tevoren was ik zó zenuwachtig. Want ja, je bent nu eenmaal wel in je eentje en het is een flinke autorit die ik al lang niet meer zelfstandig heb gemaakt. Maar alles ging zo goed! Het heeft me ook veel meer gebracht dan alleen maar een leuke week en tot rust komen. Zo heeft het me ook veel inzichten over mezelf gegeven en mijn zelfvertrouwen vergroot. Ondanks dat ik al jarenlang in een rolstoel zit, is hulp vragen nog altijd een dingetje. Maar als je alleen op pad bent, móet je wel. Oefening baart kunst, zullen we maar zeggen.”
“Een noise cancelling koptelefoon is essentieel; zo kun je je even afsluiten als alle prikkels je teveel worden”
Denk in mogelijkheden
“Mijn tips voor als je een beperking hebt en op reis wilt? Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Neem bijvoorbeeld je eigen kussen van huis mee, dan slaap je vaak lekkerder. Verder is het aan te raden om van tevoren uitgebreid je research te doen. Bel bijvoorbeeld hotels op om te checken hoe de aanpassingen zijn. En vraag daar dan foto’s van op, want dan krijg je tenminste echt een beeld. Voor de rest geldt qua reizen: gewoon dóen! Tuurlijk, je komt vast voor een onverwachte uitdaging te staan. Maar wat je probleem ook is, er is altijd wel een oplossing, heb ik uit ervaring geleerd. Zo heb ik op Tenerife weleens een lekke band gehad met mijn rolstoel. Mijn moeder was toen best wel gestrest, maar inmiddels blijf ik in dit soort situaties vrij relaxed. Dan maar naar de receptie en de situatie uitleggen. Er is vast wel iemand daar die Spaans spreekt en kan helpen om een fietsenmaker te zoeken. Denk dus in mogelijkheden, ook als je van huis bent!”
Meer vakantie-inspiratie? Lees hier de reiservaringen van Joke, die MS en de ziekte van Crohn heeft.