Conditie opbouwen na een operatie? Deze tips helpen daarbij

Een operatie ondergaan kan je leven even stilzetten. Je lijf heeft veel te verduren gehad en moet herstellen. Hoe pak je na een operatie de draad weer op? Hoe zorg je goed voor je lijf en werk je aan je conditie? Ook als de mogelijkheden om te bewegen beperkt zijn?

De mogelijkheden om te bewegen zijn afhankelijk van je aandoening en reden van opname. Het kan zijn dat je door jouw klachten of aandoening bepaalde activiteiten niet kan of mag doen. Overleg daarom altijd vooraf met een arts wat je wel of niet mag doen als je dit niet zeker weet.

Een goed begin met huffen en puffen

Als gevolg van de narcose en tube kan na je operatie er wat extra slijm op de longen achterblijven. Dit is een goede voedingsbodem voor virussen en bacteriën. Wat de kans op een longontsteking kan vergroten. Deze ademhalingsoefeningen helpen jouw longen goed open te laten gaan.

 

  1. Start met diep inademen
    Start met een zo diep mogelijke inademing en houd deze drie seconden vast, laat dan rustig je adem los. Herhaal dit vijf keer. Hiermee zorg je dat er lucht onder het slijm komt, zodat het bij ‘huffen’ (diep inademen en daarna krachtig uitademen) en hoesten makkelijker los kan komen.
  2. Verder met huffen
    Adem iets dieper in dan je normaal zou doen. Adem uit alsof je een spiegel beslaat, krachtig en ontspannen met de mond open. Voel of hoor je geen slijm meer in de longen? Dan mag je stoppen met deze oefening.
  3. Hoesten
    Misschien heb je slijm dat vrijkomt dat je kunt ophoesten. Spuug dit uit of slik het door. Als het ophoesten te pijnlijk is, overleg dan met een verpleegkundige of arts wat je het beste kunt doen.

Jouw eigen tempo

Na je ziekenhuisopname is het belangrijk om op jouw eigen tempo verder te werken aan je herstel. Pak dagelijkse activiteiten op die voor jou haalbaar zijn. Doe dit geleidelijk aan, probeer niet te veel te doen in een keer. Denk aan kleine dingen zoals jezelf verzorgen en wassen, lopen in huis of traplopen. Merk je dat je meer kunt? Ga eens een stukje wandelen.

“Werk op je eigen tempo aan jouw herstel”

Voeding na een operatie

Een operatie kan naast conditieverlies ook gewichtsverlies veroorzaken. Misschien heb je na je operatie weinig of helemaal geen eetlust. Deel in dat geval je maaltijd op in kleinere maaltijden en voorkom ondervoeding. Zoek contact met je huisarts als je te veel onbedoeld afvalt. Om aan te sterken mag je in het begin heel eiwitrijk eten. Maar wanneer een wond of infectie genezen is mag je terugvallen op een normaal, gezond voedingspatroon.

Conditie opbouwen over een langere periode

Op een gegeven moment mag je je activiteiten verder opbouwen. Houd daarbij altijd je eigen lichaam in de gaten en zorg dat een bepaalde activiteit niet te veel klachten geeft. Na drie tot vier weken mag je bijvoorbeeld weer gaan fietsen of zwemmen. Begin rustig en bouw het geleidelijk op.

Krachttraining tijdens je revalidatie van een operatie is belangrijk. Welke trainingen het meest geschikt voor jou zijn hangt af van je operatie. Zo is het na een operatie aan je buik belangrijk om met ademhalingsoefeningen te beginnen en de kans op een longontsteking te verkleinen. Terwijl een operatie aan de rug training van je rug- en buikspieren vraagt. Voor een duurzaam, goed herstel van je operatie raden we aan om in overleg met een arts of fysiotherapeut jouw training samen te stellen.

Ricardo Fecken (26) raakte door een amputatie zijn linker onderbeen kwijt. Lees hier hoe hij gelukkig weer bezig is met de sport waar hij van houdt.