Op wintersport met een chronische ziekte

Wintersport is misschien veel gedoe als je chronisch ziek bent en/of een lichamelijk beperking hebt. Je moet inderdaad extra spullen meenemen, maar laat je daar zeker niet door tegenhouden. Want eenmaal hoog in de bergen weet je weer hoe gelukkig je van wintersport kunt worden. Een paar handige, voorbereidende tips voor stomadragers en diabetici.

Stoma en wintersport

  • Zorg voor medicatie tegen diarree en verstopping, en vergeet je stomapaspoort niet.
  • Neem extra stomamateriaal mee, in je koffer én in je handbagage.
  • Knip vooraf wat huidplakken op maat.
  • Neem extra plastic wegwerpzakjes en toiletpapier mee en een crème tegen huidirritatie.
  • Vergeet niet dat de kleeflaag van het zakje op kamertemperatuur moet zijn. Warm de plak dus eerst even op in je handen of onder je trui binnen in een restaurant.
  • Sla voor noodgevallen het telefoonnummer van je stomahulpverlener op in je mobiel.

Diabetes type 1 en wintersport

  • Neem voldoende diabetesspullen mee, en vergeet ze niet ook in je handbagage te doen.
  • Zorg dat je voldoende hypo-snacks mee hebt, zoals Dextro.
  • Vergeet je diabetesverklaring niet.
  • Vertel degenen met wie je gaat skiën of snowboarden wat ze kunnen doen als er iets met je gebeurt op de piste.
  • Draag de insulinepomp én het slangetje altijd onder je kleding, zodat de insuline niet kouder wordt dan 2 graden Celsius. Dit geldt ook voor pennen en meters.
  • Ga je wintersporten in een gebied dat hoger ligt dan 3.500 meter? Neem vooraf dan contact op met je huisarts. Elk lichaam reageert anders op hoogte waardoor je onvoorspelbaar kunt reageren op insuline.

Tip!

Twijfel je wat je moet meenemen? Overleg dan vooraf met een hulpverlener of de huisarts waar je allemaal aan moet denken.

Jasper heeft diabetes type 1 en gaat al jaren met veel plezier op wintersport. Lees wat zijn ervaring is met diabetes in de sneeuw.

Hoe combineer je de zorg en je werk of studie?

“Toen ik nog studeerde, was het heel goed te doen. Als student ben je best wel flexibel en ben je veel thuis. Daardoor kun je makkelijk even wat klusjes tussendoor doen. Maar toen ik in 2019 begon met fulltime stagelopen en later fulltime werken, werd het wel lastiger. Dan ben je toch meer gebonden aan kantooruren en dergelijke. En moet je wel echt dingen strakker plannen en meer overleggen.”

Ervaar je het mantelzorgen als iets zwaars?

“Fysiek zeker niet. Dat zou anders zijn als ik mijn moeder ook zou wassen of continu moest tillen ofzo. Het mentale aspect is soms wel een dingetje. In mijn achterhoofd ben ik toch altijd wel met mama bezig. Met haar planning, wat er gedaan moet worden en of dat in mijn eigen schema past. Sowieso is het ‘zorgen voor’ loslaten best lastig. Altijd is er toch iets van een schuldgevoel.”

Hoe ga je om met dat schuldgevoel?

“Door veel gesprekken te voeren met mijn moeder en vader. Open te zijn en eerlijk zeggen wat er speelt en wat me dwars zit. Zo wilde ik heel graag voor een tijdje in Aruba wonen en werken. Maar het mantelzorgen hield dat – voor mijn gevoel dan – tegen. Mijn ouders hebben toen gezegd: ‘de zorg moet jouw droom niet in de weg staan. Het komt wel goed!’. En dus ga ik later deze maand voor onbepaalde tijd naar de Antillen, iets waar ik erg naar uitkijk. Ook al zal het ook wennen zijn om mijn moeder niet meer dagelijks te zien en haar te kunnen ondersteunen. Maar ik weet ook dat het goed is om dit te doen. Uiteindelijk moet ook ik op eigen benen staan – en mijn eigen leven gaan leiden.”

Heb je soms niet het idee dat je dingen hebt gemist door de mantelzorg?

“Eigenlijk niet. Ja, ik ben al die tijd thuis blijven wonen, en dat doe ik nu nog steeds. Maar in een studentenhuis wonen, dat was sowieso niet aan mij besteed. Dus dat ervaar ik niet als een gemis. Wat ook scheelt, is dat ik nog gewoon mijn eigen dingen doe. Ik werk, spreek af met vrienden, ga geregeld sporten. Bovendien ligt niet alle zorg op mijn bordje; mijn vader en zus doen ook veel. Dat helpt natuurlijk ook.”

Advies voor jongeren die ook mantelzorg doen?

“Leef zeker ook je eigen leven! Klinkt als een cliché, maar je hebt nu eenmaal maar één jeugd. Zorg er echt voor dat je naast de zorg ook gewoon je eigen leven blijft houden. En als je worstelt met een schuldgevoel; dat is heel logisch. Maar maak het bespreekbaar! Want vaak maak je je druk om zaken waarover dat helemaal niet hoeft – of waar een oplossing voor te vinden is.”

Meer lezen over mantelzorg? Lees hier handige tips over mantelzorg van ervaringsdeskundige Roelie.