“We vertrouwen en helpen elkaar”

Maria Jacobs schaamt zich al haar hele leven voor haar zwakke blaas. Toen ze Tom ontmoette, voelde ze zich veilig genoeg om dit met hem te delen. Dat maakte niet alleen hun band hechter, ook haar schaamte verdween.

Maria Jacobs (55)

“Ik ben een maand te vroeg geboren. Daardoor is mijn blaas niet goed ontwikkeld en kan ik mijn plas niet ophouden. Als kind riep dat al veel schaamte op; ik moest telkens wéér mijn vinger opsteken in de klas als ik naar het toilet moest. Naarmate ik ouder word, worden mijn blaasproblemen erger. Na één kop koffie zit mijn blaas vol. ‘s Nachts heb ik tegenwoordig incontinentiemateriaal nodig omdat ik de wc vaak niet haal. Tom, met wie ik nu acht jaar een relatie heb, gaat hier op een fijne manier mee om. Hij kijkt me nooit raar aan als ik een ongelukje heb. ‘Dat soort dingen kunnen gebeuren. Niks om je voor te schamen’ zegt hij dan. In het begin kon ik op zo’n moment wel door de grond zakken, maar door erover te praten met Tom wordt mijn schaamte minder. Dankzij hem durf ik open te zijn. Daarom wil ik hem verrassen met een giftbox.”

“Iedereen heeft wel iets, ik heb ook mijn dingen. Waarom zou je je daardoor moeten schamen?”

Tom Krook (69)

“Toen ik Maria leerde kennen, wist ik niets van haar incontinentieproblemen. Ze had verteld over haar artrose, maar de problemen met haar blaas wist ze goed te verbergen. Maria is absoluut geen klager. Ze lost de dingen het liefst zelf op en wil anderen nergens mee belasten. Ik merkte wel dat er iets was. Ze moest regelmatig naar het toilet. En als we naar Frankrijk reden, waar ik een huis heb, dan moesten we onderweg vaak stoppen voor een plaspauze. Ik moest dan snel de auto aan de kant zetten, want ze kon haar plas moeilijk ophouden. Op een gegeven moment voelde ze zich vrij genoeg om erover te vertellen. Natuurlijk vond ik het vervelend voor haar. Maar ik heb er zelf totaal geen problemen mee. Iedereen heeft wel iets, ik heb ook mijn dingen. Waarom zou je je daardoor moeten schamen? Dat we hier open over kunnen praten is tekenend voor onze band: we vertrouwen en helpen elkaar. Ik vind het fijn om te horen dat ze mijn steun zo waardeert.”