7x meesterlijke mantelzorgtips

Mantelzorgen: intens, verrijkend en soms ook best complex. Hoe kom je goed beslagen ten ijs? Ginette Klein van de Mantelzorglijn geeft handige tips & tricks.

Tip 1. Maak gebruik van instanties of schakel hulp in

Ginette: “De zorgwereld is sinds 2015 behoorlijk veranderd. Er wordt tegenwoordig meer verwacht van burgers en een groter beroep gedaan op zelfredzaamheid. Dat kan nogal overweldigend zijn. Waar moet je voor welke service en welke aanpassing zijn? Wat doet de gemeente, wat de thuiszorg en wat de verzekeraar? De Mantelzorglijn biedt uitkomst. Wij kunnen je helpen een weg te vinden in het land van de zorg en de regels en wetten.”

Tip 2. Bedenk wie nog meer kan bijspringen

“Je hoeft als mantelzorger echt niet alles alleen te doen. Wat zou iemand anders kunnen overnemen? Veel regeltaken kunnen ook per telefoon of online gedaan worden. Dat kan ook prima iemand doen die niet in de buurt woont. Zo kun je de verantwoordelijkheid en zorg beter verdelen. Als je zelf wat verder weg woont: vraag mensen in de buurt om bij te springen. Misschien kunnen de buren van je hulpbehoevende ouders af en toe een pannetje soep brengen? Of de tuin bijhouden of kleine klusjes doen, zoals een lamp indraaien?”

Tip 3. Bekijk wat je kunt uitbesteden

“Waarom zou je het jezelf onnodig moeilijk maken? Bekijk wat je kunt uitbesteden. Kan de apotheek misschien de medicijnen van je ouders ook bezorgen? Waarom niet online boodschappen bestellen en thuis laten afleveren bij de zorgvrager? Of check bij het Wmo-loket van je gemeente of je naaste in aanmerking komt voor huishoudelijke hulp. Dat kost financieel gezien misschien iets extra, maar je bespaart er als mantelzorger tijd en energie mee. En dat is ook wat waard.”

Tip 4. Blijf in balans: vergeet jezelf niet

“Als mantelzorger is het logisch dat je jezelf soms op de tweede plaats zet. Waak daarvoor en zorg dat je genoeg oplaadmomenten voor jezelf blijft hebben. Eventjes niet te hoeven zorgen, te ontspannen en iets leuks doen. Zo houd je het als mantelzorger beter vol! En daar profiteert degene waarvoor je zorgt ook weer van! Vind je tijd voor jezelf maken lastig? Maak dan eens de Mantelzorg in balanstest. Zo zie je welk type mantelzorger jij bent en wat je het beste kunt doen.”

Tip 5. Blijf elkaar ook als mens zien: doe leuke dingen naast het zorgen

“Mantelzorgen heeft hoe dan ook invloed op de relatie met jouw familielid of dierbare. Er ontstaat toch een andere verhouding. Daarbij zijn (meer) irritaties niet altijd onoverkomelijk. Daarom is het ook zo belangrijk om elkaar ook als partner/familie te blijven zien. En gezellige dingen met elkaar te blijven doen naast het zorgen. Bijvoorbeeld samen een spelletje doen, een leuke film kijken of wandelen. Vind je het lastig of te intiem om je dierbare te helpen met bepaalde zaken? Maak dat bespreekbaar. En bedenk dat je daar ook hulp voor kunt inschakelen. Spreek bijvoorbeeld af dat de thuiszorg het wassen doet.”

Tip 6. Praat met ‘lotgenoten’: hoe doe andere mantelzorgers het?

“Ervaringen uitwisselen en zorgen delen kan niet alleen flink opluchten. Je kunt er ook veel van opsteken. Misschien heeft iemand in een soortgelijke situatie nog een tip voor een goede specialist of thuiszorgverpleegkundige. Of advies over een nieuwe behandeling of een handig hulpmiddel. Op Mantelzorg.nl vind je organisaties bij jou in de buurt die bijeenkomsten voor mede-mantelzorgers houden. Of neem contact op met een patiëntenvereniging die gespecialiseerd is op de ziekte/aandoening van jouw zorgvrager. Dergelijke stichtingen organiseren vaak bijeenkomsten voor familie en betrokkenen. Dat kan als mantelzorger heel verhelderend zijn.”

Tip 7. Bekijk het ook eens van een andere kant

“Iemand verzorgen en ondersteunen is (soms) pittig, dat zonder meer. Maar kijk ook eens naar de wederkerigheid van mantelzorg. Het levert je ook wat op. Een hechtere band bijvoorbeeld; voor iemand zorgen kan de onderlinge relatie versterken. Ook geeft het vaak voldoening om iets goeds te doen voor de medemens. Verder kan je door mantelzorg verrassende kanten van jezelf ontdekken. Blijk je heel goed te kunnen plannen. Of ben je onverwachts uiterst creatief qua oplossingen en activiteiten bedenken. Kortom, mantelzorg kan je ook veel moois geven!”