De gezonde barbecue

Niets lekkerder dan een barbecue op een zwoele zomeravond. Maar gaan barbecue en diabetes wel samen? Zeker wel, met een paar kleine aanpassingen heb je een gezonde barbecue waarvan je bloedsuikerspiegel niet uit de bocht vliegt.

Een traditionele barbecue bestaat voor veel Nederlanders uit grote stukken vlees, stokbrood, huzarensalades en vettige sausjes. Ongemerkt krijg je bij een gemiddelde barbecue een kleine 1700 kilocalorieën binnen en daar zijn de drankjes nog niet bij inbegrepen. Niet bepaald een gezonde keuze, zeker niet voor diabetespatiënten. Gooi het eens over een ander boeg en creëer met deze vijf stappen een gezonde barbecue.

1. Kies voor mager vlees of (vette) vis

Een beetje vlees kan geen kwaad, maar kies dan wel voor mager vlees. Denk aan kipfilet, kalkoenfilet, bief, entrecotes of runderlapjes. Wees voorzichtig met (bewerkt) rood vlees. Of kies voor vis. Vette vis als makreel, forel of zalm kun je prima van de barbecue eten. Net als de magere vissoorten kabeljauw en zeebaars. Eet wel met mate: probeer niet meer dan 100 gram vlees of vis te eten.

2. Leef je uit met groente

Vlees of vis hoeft niet de hoofdrol te krijgen op jouw barbecue. Kies liever voor groenten. Leg bijvoorbeeld een groentespies met paprika, ui, champignons en courgette op de barbecue. En zet een gezonde salade op tafel. Deze zomerse salades maak je in een handomdraai klaar.

3. Vervang stokbrood door snoepgroente

De grote valkuil bij barbecueën is om tijdens het wachten steeds wat te snaaien. Maak het jezelf makkelijk en zet geen stokbrood op tafel. Vervang het liever door snoepgroente zoals komkommer, tomaatjes, radijs, wortel en stronkjes bloemkool.

4. Maak je dipsaus zelf

Rauwkost met een dipsausje is natuurlijk helemaal een feestje. Heb je tijd, maak de dipsaus dan zelf op basis van kwark of magere yoghurt met verse kruiden. Lukt dit niet, kies dan voor een slanke variant. Twijfel? Check dan de handige sausenlijst van het Diabetesfonds.

5. Drink veel water

Water saai? Echt niet. Met deze waterrecepten maak je de heerlijkste dorstlessers. Bijkomend voordeel: het ziet er ook nog eens heel feestelijk uit. Kies je toch voor een alcoholische versnappering wissel dit dan af met water.