Vol zelfvertrouwen daten: ook jij kan dat!

Daten en (chronisch) ziek zijn, gaat dat samen? Misschien ben je extra bang voor nare reacties en afwijzing vanwege je aandoening. Hoe ga je daarmee om? Een aantal handige tips voor meer zelfvertrouwen tijdens het daten.

De wondere wereld van het daten. Het kan heel leuk zijn om iemand te leren kennen en samen iets gezelligs te gaan doen. Maar tegelijkertijd kan daten ook erg spannend zijn en je onzeker maken. En als je een beperking hebt of (chronisch) ziek soms nog een tandje extra. Misschien heb je een huidprobleem, een sonde of een stoma. Wat maakt dat je wellicht bang bent voor afwijzing. Bij een onzichtbare aandoening als diabetes kan het ook spannend zijn: hoe zal de ander reageren? Of wat als je het vertelt en je een negatieve reactie krijgt? Met deze tips sta jij je mannetje of vrouwtje tijdens het daten.

“Je bent het waard om een leuke date te hebben!”

1. Niet alles wat je over jezelf denkt, is waar

Een chronische ziekte kan er soms voor zorgen dat je je minderwaardig voelt. Als niet genoeg ‘date-materiaal’, alsof je de liefde ‘niet verdient’. Maar bedenk: niet alles wat je denkt, is waar. Zet je twijfels over jezelf opzij. En bedenk: ook jij bent het waard om een leuke date te hebben, wel of niet chronisch ziek. Ware liefde kent immers geen beperkingen!

2. Focus je op wat je wél hebt

Zet voor jezelf je positieve eigenschappen en kwaliteiten op een rij. Benadruk wat je te bieden hebt. Ben jij bijvoorbeeld vaak vrolijk, ondanks je ziekte of chronische pijn? Ben je sterker geworden door tegenslagen? Geniet je door het ziek zijn meer van kleine momenten? Zo kun je jouw date laten zien hoe jij met je ziekte omgaat, waardoor hij of zij het ook minder snel als een belemmering zal zien.

3. Ook niet-chronisch zieke mensen hebben gebreken

Zie het niet alsof je moet concurreren met ‘gezonde’ mensen. Ga ook niet jouw beperking compenseren. Dat is echt nergens voor nodig! Want ook mensen die niet chronisch ziek zijn, hebben hun gebreken. De één is slordig, de ander weer egoïstisch of lui. Zie jouw ziekte ook als een soort eigenschap, waar de ene persoon beter mee kan omgaan dan de andere.

4. Doe jezelf niet anders voor dan je bent

Houd je beperking of ziekte niet te lang voor je. Wees jezelf en doe jezelf niet anders voor. Als je date met iemand die niet met jouw beperking of ziekte om kan gaan, dan kun je dat beter zo snel mogelijk weten. Is jouw ziekte duidelijk zichtbaar of merkbaar, leg jouw situatie dan kort en bondig uit. Laat daarnaast vooral zien dat je meer bent dan jouw ziekte. Als jouw date goede bedoelingen heeft, zou een chronische ziekte geen probleem moeten zijn!

“Als jouw date goede bedoelingen heeft, zou een chronische ziekte geen probleem moeten zijn!”

Meer lezen? Extra tips

Lees hier meer ervaringen over daten met een beperking. Ook in dit artikel vind je nog meer praktische tips. En wist je dat er naast de reguliere datingsapps ook een datingsite is speciaal gericht op mensen met een beperking of autisme? Neem eens een kijkje op Capido.

Wanneer vertel je een date dat je chronisch ziek bent? Lees hier het verhaal van Orietta, die tijdens de date met haar huidige man een hypo kreeg.