De kracht van de ‘pegvogel’

Sanne van den Boer (28) is moeder van vier kinderen, werkt als verpleegkundige en schrijft kinderboeken. Als ode aan haar zoon Raf schreef ze het boek De Pegvogel, waarmee ze kindjes die net als Raf een sonde hebben, wil laten voelen dat ze niet alleen zijn.

“De dag dat ik besloot om een kinderboek te schrijven over een PEG-sonde, zat ik met mijn man Dave op de bank. We hadden het over ons zoontje Raf van destijds tweeëneenhalf jaar oud en over zijn groeiachterstand. Hij was daardoor afhankelijk geworden van sondevoeding en had een neussonde. Erg verwarrend en pijnlijk voor hem, en zeker ook voor ons als ouders. Vreselijk om je kind zo te zien worstelen. Artsen adviseerden ons om voor een PEG-sonde te gaan. Iets wat voor zo’n klein mannetje best een ingrijpende gebeurtenis is. Hoe leg je dat op een begrijpelijke manier uit? En waarom was er überhaupt zo weinig informatie over dit onderwerp te vinden? Mijn man gaf me het laatste zetje. ‘Waarom maak je er zélf niet een boekje over?’, opperde hij.”

Een reusachtige vogel en de kleine Mickey

“Ik vind schrijven heerlijk. Op Instagram houd ik onder de naam @jutjutjulenonzekleineprul de avonturen bij van ons gezin. En eerder schreef ik al een kinderboekje om de allerkleinsten voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje. Daarnaast werk ik als verpleegkundige op een kinderafdeling en weet ik hoe ik informatie duidelijk over kan brengen naar kinderen. Dus zélf in de pen klimmen en een boekje over PEG-sondes maken… Waarom niet? De hoofdpersoon en de titel waren snel bedacht: dat moest natuurlijk een verwijzing naar een pechvogeltje zijn! En zo ontstond het boekje ‘De pegvogel’: een speels, kleurrijk en informatief verhaal waarin een reusachtige vogel samen met het jongetje Mickey – een subtiele verwijzing naar de MIC-KEY button (merknaam van een voedingssonde, red.) – het proces doorlopen waarmee kinderen met een PEG-sonde te maken krijgen.”

“Het gevoel dat je niet alleen bent, is zó belangrijk voor kinderen”

Lotgenootjes

“Laatst zat ik met Raf Sesamstraat te kijken en toen had een van de kindjes toevallig ook een sonde. De twinkeling in zijn ogen toen hij dat zag. ‘Kijk mama, dat kindje heeft hetzelfde als ik!’ Die herkenning, dat gevoel van dat je niet alleen bent, is zó belangrijk voor kinderen. Dat hoop ik dan ook over te brengen met dit boekje. Net als een stuk angst wegnemen. Dat kinderen zich realiseren dat het ziekenhuis niet alleen maar kommer en kwel hoeft te zijn. Mijn grote droom is om een complete kinderboekenserie uit te brengen over andere zorgproblemen, zoals het hebben van een stoma of blind of doof zijn. Het lijkt me heel tof om zo nog meer kindjes te kunnen helpen!”

Kijk mee

Hoe verdeel je de aandacht in je gezin als één van de kinderen extra zorg nodig heeft? Bekijk hier hoe Sanne met deze spagaat omgaat.

‘De pegvogel’ aanschaffen? Mail naar sannevangils.92@hotmail.com.