7x vragen aan (de eigenaresse van) een paard met een stoma

Het paard Kyara is dankzij haar stoma weer een opgewekt paard. Maar hoe werkt dat precies, een stoma bij een paard? Zeven vragen aan Mirjam Timmermans, de eigenaresse van Kyara.

Nederland telt zo’n 38.000 mensen die leven met een stoma. Maar wist je dat er in ons land ook tenminste één paard een stoma heeft? We spraken met Mirjam Timmermans, de eigenaresse van Kyara, het – voor zover wij weten – enige paard in Nederland met een stoma.

Waarom heeft Kyara een stoma?

“Afgelopen januari kreeg Kyara koliek, dat is buikpijn bij paarden. Hierdoor is haar darm ontstoken geraakt en uiteindelijk gedeeltelijk afgestorven. Als gevolg van littekenweefsel raakte haar darm verstopt. Haar overlevingskansen werden op vrijwel nihil geschat. We stonden op het punt haar te laten inslapen, toen de dierenarts van de Universiteit van Utrecht voorstelde een stoma aan te leggen. Voor zover wij weten is Kyara het enige paard in Nederland met een permanente stoma.”

Hoe gaat het nu met Kyara?

“Kort na de operatie zijn de hechtingen losgeraakt, hierdoor is er viezigheid in de wond terechtgekomen en gaan ontsteken. Dat heeft veel verzorging geëist en doet het nog steeds. Gelukkig heeft ze er nu geen last meer van en is ze weer een vrolijk paard dat met de andere paarden door de wei rent.”

Kun je ondanks de stoma toch op Kyara blijven rijden?

“Toen we Kyara wegbrachten woog ze 515 kilo, toen we haar zes weken later ophaalden woog ze nog geen 400 kilo. Ze is nu weer 40 kilo is aangekomen, maar nog niet in een conditie waarin je op haar kunt rijden. Dat zal nog een paar maanden nodig hebben, maar ik verwacht en hoop dat ik in de toekomst weer op haar kan rijden.”

Hoe beïnvloed de stoma Kyara haar leven?

“Voorheen had ze vreselijk veel buikpijn, was ze beroerd en kon ze haar mest niet kwijt. Dat was enorm akelig. Dankzij haar stoma lukt dat nu wel en heeft ze – vermoed ik – zoiets van: ‘Prima!’ Ik denk dat het enige dat voor haar telt is dat ze pijnloos kan leven. Tot nu toe heeft ze nog nooit interesse gehad in de stoma. Ze kijkt er niet naar om.”

Hoe reageren de andere paarden op haar stoma?

“Dat weten we nog niet, omdat de stoma nu nog met een deken afgedekt is om de wond te laten genezen. Ik verwacht het niet, maar mochten de andere paarden raar over haar stoma gaan doen, dan trapt ze vast wel van zich af. Paarden zijn daar – letterlijk – iets directer in dan mensen,” zegt Mirjam lachend.

Wat zijn de verschillen tussen Kyara haar stoma en een stoma bij een mens?

“Kyara is een paard, en paarden lopen buiten. Haar mest valt gewoon op de grond, net als bij andere paarden. Haar darm eindigt nu in plaats van aan de achterkant, aan de zijkant. In het begin moesten we – net als bij mensen – erg goed opletten met haar voeding, ze leek niet alles even goed te verwerken. Maar haar darmen functioneren de laatste weken zo goed, dat ze weer normale voeding krijgt. Het enige verschil met mensen zit ‘m dan denk ik in het feit dat paarden geen stomazak hebben.”

Hoe reageren mensen op Kyara haar stoma?

“De dierenartsen waarschuwde me dat ik negatieve reacties vanuit mijn omgeving zou kunnen krijgen. Maar tot nu toe reageert vrijwel iedereen heel positief. Er waren een paar mensen die het dierenmishandeling noemden. Want tja, er zit toch een gat in haar buik en je ziet een stukje van haar darm. Maar is dat zielig? Kyara voelt zich beter en rent weer vrolijk door de wei, dat is dan toch wat telt?”

De ingreep heeft duizenden euro’s gekost. Maar Kyara verliezen – wetende dat er een oplossing mogelijk was – daar moest Mirjam niet aan denken. Met de inzet van crowdfunding hoopt Mirjam dat mensen haar willen steunen met een kleine bijdrage.