Als je kind een fysieke beperking heeft

Balanceren tussen beschermen en loslaten

Als je kind een fysieke beperking heeft, kan dat een behoorlijke wissel op je trekken. Ook kun je in de opvoeding tegen onverwachte dingen aanlopen. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Enkele praktische tips voor zorgouders.

Het ouderschap. Een groot avontuur en van onschatbare waarde. Maar een kind opvoeden is ook complex. Als ouder kom je jezelf ongetwijfeld geregeld tegen. Twijfel, angsten en onzekerheden komen om de hoek kijken. Naar jezelf toe, maar zeker ook naar je kroost. Helemaal als je te maken hebt met een kind dat een fysieke beperking heeft. En hij of zij extra zorg en aandacht nodig heeft. Je wilt het allerbeste voor je kind, maar zorgen kan ook verstikkend werken. Hoe vind je als zorgouders de balans?

Klaag niet in bijzijn van je kind

Yvette den Brok is gezinscoach en schrijfster van het platform WijRollen.nl. Haar tips bij zorgkinderen? “Zorg dat je je gehandicapte kind niet constant op z’n lip zit”, vertelt ze aan Handicap.nl. “Vanaf een bepaalde leeftijd heeft hij of zij net als andere kinderen het recht om zonder ouderlijk toezicht buiten te spelen. Als je dat niet respecteert, ben je een sta-in-de-weg in het contact met andere kinderen. En dat is funest voor de sociale ontwikkeling. Die eventuele hulpvraag lost je kind zelf heus wel op.” En hoe zwaar het soms ook is om een zoon of dochter te hebben die extra zorg nodig heeft, pas op met klagen in zijn of haar bijzijn. “Want anders gaat die zich door jouw opmerkingen lastig en bezwaard voelen”, aldus Yvonne. Ook meent de gezinscoach dat ouders hun eigen grenzen moeten aangeven. “Maar dan wel op een manier dat je kind zich niet lastig of bezwaard gaat voelen.” Benieuwd naar nog meer tips van Yvonne? Lees hier verder.

Wees open en vergroot het zelfvertrouwen

Verder is het goed om je te realiseren dat ieder kind unieke talenten heeft. Alleen hebben kinderen met een beperking vaak het gevoel dat ze tekortschieten, zeker in vergelijking met hun leeftijdsgenoten. Het is daarom heel belangrijk om hun gevoel van eigenwaarde te vergroten. Net als hun vertrouwen in eigen kunnen te stimuleren. Verder: wees altijd open tegen je kind over zijn aandoening en de beperkingen. Maar focus zeker óók op de mogelijkheden die hij of zij heeft – en de dingen die wél lukken! Het is belangrijk dat je kind begrijpt dat hij of zij net zo belangrijk is als iemand anders. Sporten kan daarbij goed helpen. Praat met zorgprofessionals om te ontdekken welke sporten het meest geschikt zijn voor je kind.

“Wees altijd open tegen je kind over zijn aandoening en beperkingen, maar focus óók op zijn mogelijkheden”

Schakel een supporter in

Ben je meer op zoek naar praktische informatie, dan wel ervaringsverhalen? Hiervoor kun je terecht bij ervaringskenniscentrum (Sch)ouders. Dit is een online platform, een wegwijzer voor én door ouders van een jong of volwassen zorgkind. Zo vind je hier veel praktische informatie over onderwerpen als ‘gezin & relaties’, en ‘werk en financiën’. Ook de topics onderwijs, zorg en zelfstandig leven komen uitgebreid aan bod. Ben je vooral op zoek naar gelijkgestemden en er- en herkenning? Dan kun je een beroep doen op een zogenaamde ‘supporter’. Dat is een ervaringsdeskundige als het op chronisch zieke kinderen aankomt en die jou als zorgouder graag een luisterend oor biedt. “Met een supporter kun je in gesprek over onderwerpen die jou bezighouden”, vertelt supporter Charlotte. “Ook kan er ervaringskennis worden gedeeld als dat gewenst is. Een supporter kun je zien als een maatje, die zonder te oordelen met je meekijkt. Erkenning geeft en tegelijkertijd helpt om de helikopterview te bewaren. En bovenal: je ondersteunt om je draagkracht te vergroten. Zodat je zelf weer verder kunt!”

Lees hier het verhaal van Dessie, wiens zoontje geboren is met neonatale Marfan. Hoe ziet haar leven met een zorgbehoevend kind eruit? En hoe houdt zij zichzelf staande?