Een goede (stoma-)voorbereiding is het halve werk

Een stoma, dat is niet eng of vies. En je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Alleen, hoe leg je dat uit aan een kind? Zonder dat hij of zij er bang van wordt. De redactie van VERTEL… geeft je handige tips.

Als een kind stoma een krijgt, gebeurt dit meestal vlak na de geboorte of tijdens het eerste levensjaar. In zo’n negentig procent van de gevallen wordt de stoma na het vierde jaar weer opgeheven. Hoe dan ook, het krijgen van een stoma is en blijft een ingrijpende gebeurtenis. Als ouder of verzorger doe je er slim aan je zoon of dochter voor te bereiden op de ingreep (en zeker ook het leven daarna).

”Een boekje of stripverhaal kan goed werken om je kind te vertellen wat een stoma inhoudt.”

Kinderboeken over het hebben van een stoma

Een boekje of stripverhaal kan goed werken om je kind te vertellen wat een stoma inhoudt. Bijvoorbeeld ”Sam’s stoma” van Jessica Michelle Manning. Of ”Awesome Ollie” van Dawnette en Brittney Meredith. Let op: beide boekjes zijn Engels geschreven. De Nederlandse Stomavereniging heeft een Nederlandstalig stripboek voor kinderen (7 tot 14 jaar) uitgebracht: ”Julia en haar stoma”. Waarin de 12-jarige Julia een stoma krijgt. Let op: dit boekje is helaas niet meer te koop, maar nog wel in menig bibliotheek te vinden.

Handig kort filmpje en praktische app ‘StoMakker’

Is jouw kind meer van de beeldschermen dan de boekjes? Julia is ook te zien in dit filmpje. Hierin vertelt ze wat een stoma is en waarom je er eentje nodig hebt. Ook legt ze uit hoe het is om met een stoma te leven. Een handig en kort filmpje, die je goed kunt inzetten als ‘voorlichtingsmateriaal’. Verder is er een speciale stoma app voor kinderen: StoMakker. Deze is gratis te downloaden via de Apple Store of Google Play. Hier vind je games, quizjes, ervaringsverhalen, informatie en een reispaspoort. Ook kan er gechat worden met leeftijdsgenootjes.

Kiwanis pop kan angst wegnemen

Informeer ook eens of er bij het behandelend ziekenhuis Kiwanis poppen beschikbaar zijn. Dit is een blanco pop van ongeveer 35 centimeter groot in, gemaakt van katoen en gevuld met polyester. De Kiwanis poppen worden door artsen en verpleegkundigen aan hun kleinste patiëntjes gegeven ter voorbereiding op hun ingreep. De hele behandeling kan op de pop worden getekend met stift of potlood. Dat kan iets van de angst wegnemen. Daarnaast kunnen kinderen ook zelf de pop vorm geven qua kleur en erop tekenen. Dit biedt ook mooie en veilige openingen voor een gesprek.

Speciale stomapoppen zorgen voor meer rust

Kinderchirurg dr. Sanne Botden van het Radboudumc ging nog een stapje verder ontwikkelde een stoffen pop die specifiek gericht is op het krijgen van een stoma. Met deze handgemaakte stomapoppen kunnen haar patiëntjes die een stoma krijgen, gerust worden gesteld. “Doordat de pop ook een stoma heeft, is het voor kinderen minder gek. En zijn ze – zeker voorafgaand aan de operatie – veel meer op hun gemak”, vertelt ze. “Dit geldt niet alleen voor de kinderen zelf, maar voor het hele gezin. Daarom krijgen alle kinderen én baby’s die een stoma krijgen een bijpassende pop, vlak vóór of kort na de operatie.”

Op zoek naar meer praktische informatie over stoma’s bij kinderen? De Stomavereniging maakte dit handige boekje. Ben je vooral nieuwsgierig naar de ervaringen van anderen? Lees hier het verhaal van de 7-jarige Narik, die met trots zijn stoma draagt.