Preventie, onder andere via een gezonde leefstijl, wordt steeds belangrijker binnen de zorg. Natuurlijk ter bevordering van een gezond en lang leven, maar ook om de zorg betaalbaar te houden en druk op o.a. de ziekenhuizen te verlichten. Zo zie je nu al een deel van de zorg verschuiven van het ziekenhuis (tweede lijn) naar o.a. de huisartsen (eerste lijn). De zorg komt dus meer en meer naar de mensen toe.  

 

Bloedprikken op de hoek van de straat
Al in 2016 sprak Luciën Engelen over de mogelijkheid om in de toekomst bloed te kunnen prikken bij de plaatselijke supermarkt. Engelen is oprichter van het REshape center van het Radboud Universitair Medisch Centrum, en is als Global Strategist Digital Health momenteel werkzaam voor Deloitte. Tijdens het MediReva symposium sprak hij destijds zijn verwachting uit dat bloedprikken op de hoek van de straat binnen enkele jaren zijn intrede zou doen. Men kan zich dan door een speciale robot laten prikken, waarna de professional in in het ziekenhuis de waardes kan aflezen om eventueel op tijd te kunnen ingrijpen.

 

Preventieve initiatieven in de buurt
Hoewel die verwachting nog niet geheel waarheid is geworden, zijn er genoeg initiatieven die ‘de zorg’ dichter naar de mensen brengt. Zo zijn het Maxima Medisch Centrum en woningcorporatie Trudo, onder de noemer Expeditie Vitaalgezond, een verkenning gestart waarbij medische kennis en expertise van wonen met elkaar verbonden gaan worden. De manier van inrichten van een wijk, en de gebouwen binnen die wijk moeten het voor mensen aantrekkelijk én gemakkelijker maken om een gezonde leefstijl vol te houden. Denk bijvoorbeeld aan een hal of trappenhuis die ingericht is om mensen de trap te laten nemen. Het ziekenhuis komt dus niet letterlijk naar de wijk, maar er wordt met vereende kracht naar oplossingen gekeken ter bevordering van een gezonde leefstijl in de wijk.

Een ander voorbeeld van zo’n bevorderende oplossing komt van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In 2019 spraken zij de ambitie uit dat in 2025 alle bewoners van ’s-Hertogenbosch en omstreken hun gezondheidswelzijn het hoogste cijfer van Nederland zouden moeten geven. Dat willen ze bewerkstelligen door bedrijven te gaan helpen hun medewerkers gezond en vitaal te houden. Dit soort preventieve initiateven zorgen er onder aan de streep voor dat de zorg effectiever en duurzamer wordt.

 

Ziekenhuiszorg aan huis
En als je echt zorg nodig hebt, dan wordt er ook steeds vaker gekozen voor behandeling aan huis. Deze ontwikkeling vindt plaats in heel Nederland en is nodig om de stijgende zorgvraag en zorgkosten te beperken. Het Isala ziekenhuis is één van de ziekenhuizen die een deel van hun ziekenhuiszorg bij de patiënten thuis aanbiedt. In 2022 wil het Zwolse ziekenhuis zelfs 10 procent van de zorg, die nu in het ziekenhuis wordt geleverd, verplaatsen naar het huis van de patiënt. Ook het Haaglanden Medisch Centrum is één van de ziekenhuizen die het verplaatsen van de zorg naar de wijk en de patiënten thuis, meenemen in hun strategische visie voor de komende jaren.

En dat is niet zo gek want het is zowel voor het ziekenhuis als de patiënt een win-win situatie. Uit Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat de ‘thuisopname’ de kans op een heropname in het ziekenhuis aanzienlijk verkleint. Dit komt vooral doordat de patiënt in de thuisomgeving beter tot rust komt én ook meer beweegt dan tijdens een ziekenhuisopname.

 

De zorg verandert, en misschien wel sneller dan ooit. De niet afnemende stroom aan technologische innovaties spelen daarbij een grote rol. Lees hoe technologie de zorg compleet verandert.

 

Wil je zelf je verhaal doen? Heb of ken je een leuk initiatief rondom omdenken in de zorg? Mail ons dan op ikbenom@medireva.nl