‘Wat als in 2020 iedereen gezondheidswaarden meet en zelf diagnoses stelt?’. Dat is de kop boven een artikel op smarthealth.nl uit 2015, over het verschijnen van het TrendITition trendboek ‘Spelen met de zorg van morgen’. In dat trendboek stonden de auteurs stil bij de snelle opkomst van technologie in de zorg zoals: zorgconsulten, online beoordelingen, domotica, het persoonlijk gezondheidsdossier en zelfmetingen. Auteur Karin Oost zag dit destijds als een positieve ontwikkeling. “De zorg wordt er beter en toegankelijker van”. Nu, 5 jaar later, kunnen we wel stellen dat technologie de zorg compleet heeft veranderd. En er worden dagelijks grote stappen gezet. Waar gaat dit naartoe? In hoeverre neemt de technologie de zorg straks écht over? Een ontwikkeling die we als zorgprofessionals op de voet volgen. We zetten er een paar op een rij.

 

The Box laat je thuis meten
Zelf een hartfilmpje maken en het resultaat daarvan, via een app, doorsturen naar je behandelend arts in het ziekenhuis. Ook dat is allang geen toekomstmuziek meer met ‘The Box’ van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). In The Box zitten diverse apparaten waarmee mensen thuismetingen kunnen doen. Zo kunnen ze dus een hartfilmpje maken, maar bijvoorbeeld ook bloeddruk meten en inbellen op een digitaal spreekuur met een behandeld arts of verpleegkundig specialist. Doordat de metingen beschikbaar zijn voor arts en patiënt merken ze nu al bij het LUMC dat er sneller tot een juiste behandeling kan worden gekomen.

 

Makkelijker glucosewaarden monitoren voor diabetici
Met 425 miljoen mensen wereldwijd en 1,2 miljoen mensen in Nederland staat diabetes in het rijtje van de meest voorkomende chronische ziekten. Voor diabetici is meten enorm van belang om de glucosewaarden stabiel te houden. De meest gangbare manier om te meten is nog altijd door middel van het prikken in de vinger, maar ook hier neemt de technologie het over. Zo is er bijvoorbeeld de FreeStyle Libre. Een sensor wordt op de bovenarm gedragen en door middel van een reader (of smartphone) kan zo gemakkelijk, en een stuk frequenter, de glucosewaarde worden afgelezen.

Aandacht voor preventie uit onverwachte hoek
Het is niet de eerste partij waar je aan zou denken, maar ook Facebook zet steeds meer in op preventie als het gaat om gezondheid. De Facebook Health Tool vermeld op basis van persoonlijke gegevens, zoals geslacht en leeftijd, welke controles verstandig zijn om uit te voeren, zoals het jaarlijks meten van je bloeddruk vanaf je 40e levensjaar. Ook geeft de tool tips voor een gezondere leefstijl en kun je zelfs herinneringen instellen als het weer tijd is voor een bezoek aan een zorgverlener. Welke niet zorg gerelateerde bedrijven gaan volgen?

 

Wearables voor meer bewustzijn
5 jaar geleden doken ze hier en daar op en stond ‘de wearable’ nog in de kinderschoenen. Nu kun je er echter niet meer omheen. Ze zijn alweer ‘gewoon’ geworden. Tijd voor de volgende stap. Tijdens de jongste Apple keynote, werd de nieuwste Apple Watch gepresenteerd die nu ook het zuurstofgehalte in je bloed meet door middel van de ingebouwde saturatiemeter. Allemaal om mensen nog meer te activeren om proactief met je gezondheid bezig te zijn, een mooie toevoeging.

 

De supermarkt als nieuw prikpunt?
Een interessante beweging; de robot die steeds meer overneemt en preventie toegankelijker maakt. Waar je nu nog misschien denkt: zal het echt? Maar toch is de kans groot dat je straks in de supermarkt ook gelijk even je bloed laat afnemen, zonder tussenkomst van een arts. Robotten zijn daar veel beter in blijkt. Een beweging die het vooral makkelijker maakt om vroegtijdig controles uit te laten voeren, zonder dat het je extra tijd of moeite kost. Over een paar jaar weten we misschien niet beter.

 

Hoe baanbrekend is de technologie?
Dit is slechts een kleine greep uit de vele goede innovaties op het gebied van e-health. Allemaal met de focus op preventie; gezond zijn en gezond blijven staat voorop. En gelukkig gaan de ontwikkelingen in een razend tempo door. Hoe blikken we over 5 jaar terug op 2020? Waar staan we dan op het gebied van technologie in de zorg?

 

Lees ook het interview met gezondheidswetenschapper Dr. Maaike de Vries waarin ze haar visie deelt over de zorg en de aanpak van chronische aandoeningen voor de toekomst.

 

Wil je zelf je verhaal doen? Heb of ken je een leuk initiatief rondom omdenken in de zorg? Mail ons dan op ikbenom@medireva.nl