“Ik voel me bevrijd & dankbaar”

Casper Hofte (53) had last van ontlastingsincontinentie. Wel acht tot twaalf keer per dag rende hij naar de wc. Het was zo erg dat hij op een gegeven moment de deur niet meer uit durfde. Dit moest stoppen.

“In juni 2019 zat er plotseling bloed bij mijn ontlasting. Na meerdere onderzoeken ontdekten artsen een tumor, dicht tegen mijn anus aan. Ik werd meteen geopereerd waarbij mijn endeldarm werd weggehaald en mijn darm werd aangesloten op m’n kringspier. Helaas ging dat niet zoals gepland en kreeg ik last van lekkages waarna ik een tijdelijke stoma kreeg. Er volgde een hersteloperatie maar ook die ging niet zoals gepland. Ik kreeg een ontsteking in mijn darmen en vanaf dat moment had ik last van ontlastingsincontinentie.”

‘Sinds die zomer heb ik nooit meer een ongelukje gehad’

Darmspoelen als dé oplossing

“De maanden die volgden waren vreselijk. Ik was aan huis gekluisterd, had pijn en mijn zelfvertrouwen kelderde tot een dieptepunt. Hoewel ik langzaam wende aan mijn ‘nieuwe’ leven vol wc-bezoekjes besloot ik vorige zomer dat het tijd was om mijn laatste kaart te spelen. Op het forum Kanker.nl las ik ervaringsverhalen over darmspoelen. Ze hadden één ding gemeen: ze waren allemaal positief. Ik was cynisch, maar besloot te overleggen met mijn arts en niet veel later ging ik met een verpleegkundige van MediReva aan de slag. Dat was wel een dingetje. Ik zat letterlijk met mijn broek naar beneden op de wc, terwijl zij naast me stond en me adviseerde hoe ik het beste de rectaal katheter inwendig kon inbrengen. Maar het viel me ontzettend mee en bovenal merkte ik diezelfde dag al dat het hielp. Dat was zo onwerkelijk.”

Bevrijd en dankbaar

“Inmiddels spoel ik elke ochtend. Het is echt appeltje-eitje. Pijn? Nee, in het begin is het even wennen, het voelt wat ongemakkelijk en je kunt krampen krijgen. Maar nu merk ik er niets meer van. Sinds die zomer heb ik nooit meer een ongelukje gehad. Niet één keer. Ik voel me bevrijd en dankbaar. Je hoort niet veel over darmspoelen en ik hoop door mijn verhaal hier te vertellen meer mensen te laten weten wat een uitkomst dit kan zijn. Ik heb er mijn leven mee teruggekregen, dat gun ik een ander ook.”