Voeding

Voeding
en verpleegkundig advies

Om goed te kunnen functioneren, is een evenwichtige voeding cruciaal. Soms is het echter moeilijk om vast voedsel te eten. Om dan toch voldoende voedingsstoffen en vitamines binnen te krijgen, biedt medische voeding, zoals drink- en sondevoeding, een uitkomst. In sommige gevallen kunnen drink- en sondevoeding zelfs worden gebruikt als aanvulling op de normale voeding. Wij bieden een groot aanbod aan voedingsproducten, inclusief pompen.

Door onze expertise in voeding en onze nauwe samenwerking met uw eigen diëtist of voedingsverpleegkundige kunnen wij u de voeding leveren die volledig aansluit bij uw behoeftes. Wij stellen ook samen met u smaakpakketten samen. Zo krijgt u de voedingsstoffen die u nodig heeft en de smaken die u wenst.

Silvia Ronckers

Verpleegkundige

Wanneer u specifieke vragen over uw hulpmiddelen of aandoeningen heeft, bespreken we samen met u welke hulpmiddelen het beste aansluiten bij uw behoeftes en wensen.

Lees meer

Andere productgroepen

Drinkvoeding

Met behulp van drinkvoeding kunnen mensen met een tekort aan elementaire voedingsstoffen toch die stoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben om bij te kunnen sterken. Drinkvoeding bevat onder andere calorieën, vetten, mineralen, vitamines, koolhydraten en eiwitten, die bijdragen aan een evenwichtige voeding. Daarnaast bestaat er drinkvoeding op melk-, sap- en yoghurtbasis.

Afhankelijk van het soort tekort aan voedingsstoffen wordt een pakket samengesteld. U mag zelf bepalen welke smaken u wilt. Drinkvoeding kan ook gebruikt worden als aanvulling op de reguliere voeding.

Sondevoeding

Sondevoeding komt via een slangetje (sonde) in de maag of darm terecht en is bedoeld voor mensen die een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen of niet kunnen eten of slikken. Aangezien sondevoeding ook rijk is aan calorieën, vetten, mineralen, vitamines, koolhydraten en eiwitten, is ze zeer geschikt voor mensen die weer op krachten moeten komen.

Afhankelijk van de reden waarvoor u sondevoeding gebruikt, kan sondevoeding van tijdelijke of permanente duur zijn. Verder kan ze ook als aanvulling op de reguliere voeding gebruikt worden.

Recepten

Een energieverrijkt dieet is bestemd voor mensen die te maken hebben met een gewichtsafname of te laag lichaamsgewicht. Vaak kan een voedingsadvies gepaard gaan met het gebruik van drinkvoeding.

Niet altijd is het gemakkelijk twee, drie of zelfs viermaal daags drinkvoeding te moeten nemen. Hieronder enkele ideeën om de drinkvoeding die u gekregen heeft op een leuke en gevarieerde manier in te nemen.

Reguliere recepten

 

Tropische mango-shake

Ingrediënten:
- 125 ml ananassap
- 1 flesje drinkvoeding op melkbasis, smaak neutraal of vanille
- 1 halve verse mango

Bereidingswijze:
Schil en ontpit de mango en snijd hem in stukjes. Voeg het sap toe, de drinkvoeding en de mango bij elkaar en maak er een gladde massa van met behulp van een staafmixer.

 

 

Milkshake banaan-aardbei

Ingrediënten:
- 1 flesje drinkvoeding op melkbasis, smaak neutraal of vanille
- 1 bolletje roomijs
- 1 kinderbanaan
- 100 gram aardbeien

Bereidingswijze:
Snijd de banaan en de aardbeien in kleine stukjes en voeg ze bij de drinkvoeding en het roomijs.

Gebruik een staafmixer om er een gladde massa van te maken.

 

 

Dubbeldrank

Ingrediënten:
- 1 flesje drinkvoeding op melkbasis, smaak neutraal of vanille
- 125 ml dubbeldrank

Bereidingswijze:
Verdun de drinkvoeding met de dubbeldrank. Roer het heel goed door tot een gladde drinkbare massa.

 

 

Vruchtencoupe

Ingrediënten voor 2 porties:
- 1 pakje drinkvoeding op sapbasis
- 100 ml mineraalwater met prik
- 200 gram fruit naar keuze

Bereidingswijze:
Snijd het fruit in stukjes en vermeng het vervolgens met de drinkvoeding en het water. Zet het eventueel in de koelkast om even koud te laten worden.

 

 

Chocoladedessert

Ingrediënten:
- 1 bakje Nutridrink crème
- Slagroom
- Cacaopoeder

Bereidingswijze:
Spuit op de Nutridrink crème wat slagroom en garneer dit met cacaopoeder.

 

 

IJskoffie

Ingrediënten:
- 1 flesje drinkvoeding op melkbasis vanillesmaak
- Scheutje koude koffie Slagroom

Bereidingswijze:
Schenk het koude flesje drinkvoeding in een glas en voeg al roerend koffie toe. Serveer de ijskoffie met een toefje slagroom.

 

 

Waterijsjes

Ingrediënten:
- 1 pakje drinkvoeding op sapbasis of melkbasis
- ijsvormpjes met stokjes

Bereidingswijze:
Verdeel de drinkvoeding over de ijsvormpjes en steek vervolgens de stokjes er in. Vries het geheel in.

Zomerse recepten

 

Verfrissende cocktail

Ingrediënten:
- IJsklontjes (2-3)
- Sinaasappelsap
- 1 glas Spa Rood
- 1 sachet/of 1 gevuld dopje PROSource, bijvoorbeeld smaak bosbessenpunch

Bereidingswijze:
Vul een glas met 2-3 ijsklontjes en 1/3 e met sinaasappelsap en vul aan met Spa Rood. Zorg ervoor dat u nog wat ruimte overlaat. Voeg de sachet of dopje PROSource bossenpunch erbij en genieten maar.

Voedingswaarde per glas:
NoCarb: 105 kcal en 16 g eiwit
Plus: 145 kcal en 16 g eiwit

 

 

Milkshake

Ingrediënten:
- 100 ml volle melk
- 2 bolletjes vanille ijs (experimenteer ook met andere smaken)
- 1 sachet/of 1 gevuld dopje PROSource bosbessen smaak

Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot alles goed gemengd is. Schenk het in een groot longdrinkglas en serveer met een dik rietje.

Voedingswaarde per glas:
33 kcal en 21,5 g eiwit

 

 

Vruchtenschelp

Ingrediënten:
- 1 vruchtenschelp
- 120 ml volle melk
- 20 g opkloppudding
- 1 sachet PROSource plus
- vers fruit naar wens

Bereidingswijze:
Meng de opkloppudding met de koude melk en de de PROSource gedurende 1-2 minuten met een garde en laat dan 10 minuten in de koelkast opstijven. Vul een vruchtenschelp met wat pudding en beleg met vers fruit naar wens. Garneer desgewenst met een toefje slagroom.

Voedingswaarde per glas:
375 kcal en 21,5 g eiwit

 

 

PROsource Bosbessen ijs

Ingrediënten:
- 1 sachet PROSource NoCarb/plus naar eigen smaak, bijvoorbeeld bosbessenpunch

Bereidingswijze:
Leg 1 sachet PROSource Bosbessenpunch in de vriezer. Of schenk ijsblok vormpjes direct uit de fles vol en zet deze in het vriesvak. Na 5 uur zijn de ijsjes klaar. Scheur het sachet open en eet het ijsje direct uit de opening.

Voedingswaarde per glas:
NoCarb: 60 kcal en 15 g eiwit
Plus: 100 kcal en 15 g eiwit

 

Winterse recepten

 

Kipkerrieragout

Ingrediënten:
- 200 gram gare kipfilet, in blokjes
- 200 ml kippenbouillon
- 1 flesje drinkvoeding op melkbasis, smaak: neutraal
- 30 gram vloeibaar bak- en- braadproduct
- 1 ui, fijngesneden
- 3 eetlepels bloem
- 1-2 theelepels kerriepoeder
- Zout en peper
- Als lunch te gebruiken met geroosterd brood, als warme maaltijd met rijst.

Bereidingswijze:
Doe de boter in de pan en fruit de ui. Voeg vervolgens de bloem toe en maak een roux. Blus de roux af met de bouillon en los de roux op. Roer het geheel goed door. Voeg het flesje drinkvoeding toe en roer tot een gladde saus ontstaat. Let op: de saus mag niet koken. Voeg de kipfiletblokjes en kerriepoeder toe en roer het geheel goed door. Voeg eventueel naar smaak peper en zout toe.

 

 

Andijviestamppot

Ingrediënten voor 2 porties:
- 500 gram aardappelen
- 200 gram andijvie
- Half flesje drinkvoeding neutrale smaak
- 1 rookworst
- 2 eetlepels margarine
- Peper

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Voeg de laatste 5 minuten de andijvie toe en laat hem slinken. Giet vervolgens alles af. Voeg de helft van het flesje drinkvoeding toe en stamp de aardappelen en andijvie tot een samenhangende massa. Doe peper en de margarine er bij. Verwarm de worst volgens de aanwijzingen en geef hem bij de stamppot.

 

 

Cup-à-soup

Ingrediënten:
- 1 zakje Cup-à-soup of 1 zakje Opkikker
- 1 flesje drinkvoeding, smaak: neutraal

Bereidingswijze:
Doe een scheutje heet water in een soepkom en giet er het zakje soep bij. Los deze op. Warm de drinkvoeding op in een pannetje of magnetron en voeg deze al roerend toe aan de soep. Let op: Laat de drinkvoeding niet koken. Neem er geroosterd brood bij, een afbakbroodje of doe vermicelli in de soep.

 

 

Kippencrèmesoep

Ingrediënten:
- 1 flesje drinkvoeding, smaak: neutraal
- 1 bouillonblokje (smaak: naar keuze)
- Soepgroenten
- Stukjes kip of vlees
- Evt. vermicelli

Bereidingswijze:
Schenk de drinkvoeding in een kommetje en verwarm deze in een pannetje of magnetron. Let op: de drinkvoeding mag niet koken. Los in de tussentijd het bouillonblokje op in twee eetlepels water. Voeg dan al roerend de bouillon toe aan de drinkvoeding en voeg vervolgens de soepgroenten en het vlees toe. Eventueel kunt u nog wat vermicelli toevoegen.

 

 

Mosterdsoep

Ingrediënten:
- 1 flesje drinkvoeding, smaak: neutraal
- ¼ ui
- 50 ml water
- 1 eetlepel vloeibare margarine
- 1 eetlepel bloem
- 1 theelepel bouillonpoeder
- 1 eetlepel mosterd
- Bieslook
- Peper

Bereidingswijze:
Snipper de ui en fruit deze in de margarine. Voeg de bouillon en bloem toe en vervolgens al roerend het water en de drinkvoeding, zodat er een gladde soep ontstaat. Roer tenslotte de mosterd, gesneden bieslook en peper er doorheen en verwarm.

 

 

Prei-zalmsoep

Ingrediënten:
- 1 flesje drinkvoeding, smaak: neutraal
- 1 dunne prei
- 25 gram gerookte zalmsnippers
- 1 eetlepel vloeibare margarine
- 1 theelepel bouillonpoeder
- 50 ml water
- Bieslook
- Peper

Bereidingswijze:
Snijd de prei in dunne ringetjes en fruit deze in de margarine. Voeg het bouillonpoeder en het water toe en laat het geheel zachtjes doorkoken. Voeg al roerend de drinkvoeding toe en breng op temperatuur. Let op: de drinkvoeding mag niet koken. Roer tenslotte de bieslook, peper en zalmsnippers door de soep.

 

Winterse recepten

 

Pannenkoeken

Ingrediënten voor 3 pannenkoeken:
- 1 flesje drinkvoeding op melkbasis neutrale smaak
- 3 bolletjes ijs
- 100 g bloem
- 1 ei
- Margarine

Bereidingswijze:
Meng de bloem, ei en drinkvoeding in een kom. Roer het tot een dun beslag dat in een dunne straal van de lepel afstroomt. Verhit de margarine in de pan en giet het beslag erin. Leg vervolgens de bolletjes ijs op de pannenkoek. Ook kan er poedersuiker, jam, chocolade pasta of suiker overheen gestrooid/gesmeerd worden of kan deze belegd worden met ham, spek, kaas, etc.

 

 

Roerei (520 kcal per portie)

Ingrediënten:
- 2 eieren
- 1 flesje drinkvoeding op melkbasis neutrale smaak
- Margarine
- Peper en zout en evt. andere kruiden

Bereidingswijze:
Kluts de eieren in een kom en voeg de drinkvoeding toe. Voeg naar smaak peper, zout en kruiden toe en mix alles tot een goed geheel. Verhit de margarine in de pan en voeg het ei-drinkvoedingmengsel toe. Bak het op laag vuur totdat het begint te stollen. Bak de stukjes roerei goudbruin en schep af en toe om.

Variatietip: Voeg wat champignons of ui toe

 

 

Vruchtentaartje (287 kcal per taartje)

Ingrediënten (één portie):
- Kant-en-klaar eenpersoons taartbodempje;
- Eén cupje Nutridrink crème bosvruchtensmaak;
- Bosvruchten (vers of vriesvak): aardbeien, frambozen, rode bessen, bramen of bosbessen;
- Opgeklopte slagroom.

Bereidingswijze:
Vul het taartbodempje met de Nutridrink crème en verdeel daarover de bosvruchten. Garneer het taartje met opgeklopte slagroom

 

 

Bananenschuim (326 kcal per portie)

Ingrediënten:
- Vier schuimkoekjes/kransjes;
- Eén cupje Nutridrink crème bananensmaak;
- Halve banaan;
- Opgeklopte slagroom.

Bereidingswijze:
Leg de schuimpjes in een schaaltje. Snijd de banaan in plakjes en verdeel over de schuimpjes. Verdeel de Nutridrink crème over de bananenschijfjes. Garneer met opgeklopte slagroom.

 

 

Tiramisù

Ingrediënten:
- 1 Nutridrink crème chocolade
- 3 lange vingers
- 2 eetlepels koffielikeur
- 1 snufje cacaopoeder
- Slagroom

Bereidingswijze:
Bedek de bodem van een schaaltje met de lange vingers en besprenkel deze met de koffielikeur. Verdeel de Nutridrink crème er overheen en plaats het schaaltje afgedekt in de koelkast, zodat de lange vingers zacht kunnen worden. Serveer met slagroom en cacaopoeder.

 

 

Irish coffee

Ingrediënten:
- 1 flesje drinkvoeding op melkbasis, smaak: neutraal of vanille
- 1 eetlepel geklopte slagroom
- 1 scheutje sterke (oplos)koffie, gekoeld
- 1 bolletje schepijs, smaak: vanille
- Cacaopoeder

Bereidingswijze:
Schenk de drinkvoeding in een glas en voeg al roerende de koffie toe. Doe het bolletje schepijs in het glas en schep de geklopte slagroom er op. Bestrooi de slagroom met cacaopoeder.

 

 

Hot chocolate

Ingrediënten:
- 1 pakje drinkvoeding op melkbasis chocoladesmaak
- toefje geklopte slagroom
- snufje cacaopoeder

Bereidingswijze:
Verwarm de drinkvoeding (niet laten koken) en giet deze vervolgens in een beker. Spuit een toef slagroom op de warme chocolademelk.