Festivallen in een sta-rolstoel? Yes, you can!

In een speciale sta-rolstoel genieten van muziek en goede sfeer? Op Zwarte Cross afgelopen weekend kon het! Zo kregen minder-validen bezoekers een bijzondere festivalervaring. ‘Festivaltijger’ en roller Niek de Jonge vertelt hoe dit was.

Met je rolstoel naar een festival, dat heeft vaak heel wat voeten in de aarde. Gelukkig is er de Zwarte Cross, een van de meest toegankelijke festivals van Nederland. Zo zijn er op het campingterrein toiletten en douches voor mensen met een beperking, evenals een speciaal toegankelijk hotel om in te overnachten. Ook is er een verhoogd podium, plus een extra brede doorgang bij zowel de hoofdingang als de campingentree. Verder is er een speciale duwcrew beschikbaar, die je op het festivalterrein met rolstoeltaxi’s van A naar B brengt.

Speciale sta-rolstoel

Dit jaar deed de Zwarte Cross er qua inclusiviteit en toegankelijkheid nog een schepje bovenop. In samenwerking met Life & Mobility (een producent van manuele en elektrische rolstoelen en scootmobielen) werd er een speciale sta-rolstoel geïntroduceerd voor festivalgangers die minder mobiel zijn. Begeleiders van het bedrijf hielpen bij transfers en het juist instellen van de rolstoelen, zodat rolstoelgebruikers tijdens de Zwarte Cross al staand konden genieten van een drankje, de muziek en alles wat zich op het podium afspeelt. “Wij verkopen veel van deze sta-rolstoelen al jaren in het buitenland. In Nederlands worden deze niet vergoed en zijn ze daarom (nog) onbekend”, licht directeur Michel Hulst van Life & Mobility toe. “We hopen dat we een steentje kunnen bijdragen, zodat de overheid inziet wat de waarde is van deze rolstoel.”

Tussen het publiek staan

Niek de Jonge (29) is een fervent festivalganger en zit wegens een dwarslaesie in een rolstoel. “Ik ben al drie keer met de rolstoel naar de Zwarte Cross geweest, het is een van mijn favoriete festivals”, vertelt hij. “Want er heerst niet alleen altijd een fantastische festivalsfeer, het is ook nog eens een heel toegankelijk event voor mensen in een rolstoel. Echt, niemand doet het zo goed als Zwarte Cross! Wat ik ervan vind dat ze deze editie zo’n ‘up-stoel’ hebben aangeboden? Een heel goede zaak! Op de camping en hotel kon je je intekenen via een speciaal formulier. Dan gaf je aan bij welk optreden en van hoe laat tot laat je gebruik wil maken van de sta-rolstoel. Vervolgens kwam je dan op het afgesproken tijdstip naar de tent, waar mensen van Life & Mobility je hielpen met de transfer van je eigen rolstoel. De up-stoel heeft twee grote riemen waarmee je stevig vastgesnoerd wordt, en een steun die je knieën tegenhoudt. Vervolgens drukt je op een knopje en word je automatisch omhoog gezet. En zo sta je dan opeens rechtop, midden in het publiek. Zo heb ik een tijdje in de mega tent gestaan, gezellig biertjes gedronken en met veel mensen een praatje gemaakt. Want ja, ik had natuurlijk veel aanspraak!”

Eindelijk op ooghoogte praten

En hoe is dat, opeens letterlijk staan tussen de festivalgangers staan? “Het is wel gek dat de stoel dat voor je doet”, gaat Niek verder. “Kleine side note: ik kan van mezelf wel af en toe heel kort staan en ik loop soms met een Exoskelet. Dus dan is het wel anders als je dat niet kunt. Zo was er ook een ander meisje die gebruik maakte van de sta-rolstoel en zij had al acht jaar niet gestaan. Voor haar was het helemaal uniek! Wat niet wegneemt dat het ook voor mij een bijzonder ervaring was, hoor. Want normaal gesproken sta ik op een festival niet midden in het publiek. Dat is echt wel leuk om eens mee te maken. Ook was het erg fijn dat je op gelijke hoogte met mensen kunt praten en aan tafel een biertje mee kunt drinken. Want dat heb je in je gewone rolstoel nu eenmaal vrijwel nooit. Al met al zeker een hele mooie ervaring, wat toch wel een extra dimensie aan het festival gaf!”

 

Meer Niek? Volg hem op Instagram, waar hij een inkijkje geeft in zijn (festival)leven. Benieuwd naar de verhalen van andere festivalgangers die een beperking hebben? Lees hier de verhalen van Regina, Esther en Danielle.