Wat je moet weten over ongewild urineverlies

Neem de regie over je incontinentie

Urineverlies, dat komt vaker voor dan je denkt. Ongeveer een miljoen Nederlanders heeft er last van. Je staat dus niet alleen. Nog belangrijker: met de juiste hulpmiddelen en begeleiding valt er goed mee te leven.

Lachen, hoesten of iets optillen. Dagelijkse bezigheden waarbij urineverlies om de hoek kan komen kijken. Zonder meer vervelend, maar niet iets om je voor te schamen. Want incontinentie komt vaker voor dan je denkt. Van de miljoen Nederlanders die te maken heeft met urineverlies, is 75 procent vrouw. Sterker nog: wist je dat een kwart van alle Nederlandse vrouwen van 30 jaar en ouder er last van heeft? Je staat dus zeker niet alleen.

Oorzaken van urine-incontinentie

Incontinentie is het gevolg van een aandoening en geen ziekte op zichzelf. Er kunnen dan ook meerdere oorzaken zijn van ongewenst urineverlies. De belangrijkste redenen zijn een slechte afsluiting van de plasbuis, verzwakking van het steunweefsel en een overprikkelde blaas. Niet alleen door het ouder worden kunnen incontinentieklachten ontstaan. Ook na een bevalling kan het gebeuren dat je last krijgt van urineverlies. Verder kan ook een ziekte of een operatie tot incontinentie leiden.

Symptomen van de verschillende vormen van incontinentie

Ook goed om te weten: er zijn verschillende vormen van urineverlies. Zoals aandrangincontinentie; dan voel je opeens een niet te onderdrukken aandrang om te plassen. Verlies je urine bij het lachen, hoesten, springen, sporten of tillen? Dan spreken we van inspannings- of stressincontinentie. Tot slot is er nog gemengde incontinentie, oftewel een combinatie van inspannings- als aandrangincontinentie.

Praktische hulp: incontinentiemateriaal en huisarts

Er zijn tal van verzorgingsmaterialen en hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen bij urineverlies. Met goed incontinentiemateriaal kun je jezelf beschermen tegen doorlekken, geurtjes en een vochtig gevoel. Schaam je ook niet om naar de huisarts te gaan. Deze kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een bekkenfysiotherapeut. Hij of zij kan je leren hoe je je bekkenbodem en de omliggende spieren kunt aanspannen. Ook kun je leren om bewust de verhoging van de buikdruk op te vangen. In sommige (ernstige) gevallen kan medicatie worden voorgeschreven. Zo hoef je minder vaak te plassen en verlies je ook minder urine.

Handige tips en emotionele steun

Incontinentie kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Gelukkig leert ervaring dat er prima mee te leven valt. Zeker met deze bruikbare tips . En wat te denken van een app die urineverlies tegen gaat? URinControl is gemaakt door artsen en biedt een programma op maat. Met onder andere handige spier- en blaasoefeningen en tips over je drinkgedrag. Naast alle praktische hulp is emotionele steun bij incontinentie erg belangrijk. Juist door het bespreekbaar te maken, komt er meer begrip. Vind je het lastig je incontinentie als onderwerp te bespreken met je partner? Misschien kun je dan een familielid of goede vriend of vriendin in vertrouwen nemen. Of word lid van een (besloten) Facebook-groep zoals deze, waarin je met gelijkgestemden ervaringen kunt uitwisselen. Want samen is niet alleen!

“Incontinentie, dat moet uit het schimmige hoekje”. Lees hier het verhaal van Waldo, die al jaren heel open praat over urineverlies.