3x kerstrecepten met drinkvoeding

Gezelligheid, familie en eten. Het is bijna weer kerst! Ook als je medische voeding gebruikt, kun je meegenieten aan tafel. En wel met deze drie kerstige recepten met drinkvoeding.

1. Roerei van drinkvoeding met ham en kastanjechampignons

Kerst en brunch, die twee gaan goed samen. En gelukkig kun je ook met drinkvoeding genieten van een smakelijke brunch, bijvoorbeeld met dit roerei-recept.

 

Ingrediënten

– 2 eieren
– 1 flesje drinkvoeding (neutraal)
– 2 plakjes ham, in reepjes gesneden
– Een kwart uitje
– Half bakje kastanjechampignons
– 2 cherrytomaten, in vieren gesneden
– Boter (om in te bakken)
– Peter en zout
– Bieslook ter garnering

 

Zo maak je het

  1. Fruit wat aan in een koekenpan, samen met de champignons.
  2. Breek de eieren in een kom en kluts ze goed met een vork of garde.
  3. Voeg de drinkvoeding toe en peper en zout naar smaak.
  4. Voeg het eimengsel toe. Roer met een (houten) spatel en bak op laag vuur tot het begint te stollen.
  5. Voeg de hamreepjes toe en blijf roeren. Het gerecht is klaar zodra het eimengsel compleet gestold is.
  6. Serveer met de tomaatpartjes en garneer met stukjes bieslook.

 

Liever een vega-variant? Vervang dan de ham voor geraspte harde geitenkaas.

2. Feestelijke flensjes van drinkvoeding

Flensjes doen het altijd goed als dessert. Ook dat kan met drinkvoeding! Wat heb je nodig voor drie overheerlijke exemplaren?

 

Ingrediënten

– 1 flesje drinkvoeding (neutraal of vanille)
– 50 gram bloem
– 1 ei
– boter of margarine

 

Zo maak je het

  1. Meng de bloem, het ei en de drinkvoeding in een kom.
  2. Roer het tot een dun, glad beslag dat in een dunne straal van de lepel afloopt.
  3. Smelt een klontje boter of margarine in een koekenpan.
  4. Giet het beslag in de pan en bak de dunne pannenkoek aan beide zijden goudbruin.
  5. Serveer de flensjes met vanille-ijs, chocoladesaus en slagroom.

3. Tiramisu met drinkvoeding crème chocolade

Wie houdt er nu niet van deze smaakvolle Italiaanse klassieker? Dit heb je nodig voor 2 porties:

 

Ingrediënten

– 1 drinkvoeding (crème chocolade)
– 6 lange vingers
– 4 eetlepels koffielikeur
– 2 handjes frambozen
– 100 ml slagroom
– 2 kleine glaasjes om in te serveren

 

Zo maak je het

  1. Doe de lange vingers in een schaaltje en besprenkel deze met de koffielikeur. Verdeel de drinkvoeding erover en plaats het schaaltje afgedekt in de koelkast voor minimaal 2 uur.
  2. Haal het schaaltje met lange vingers uit de koelkast.
  3. Klop de slagroom lobbig met een garde of mixer.
  4. Plaats met een lepel een laagje lange vingers op de bodem van elk glas. Bestrooi met enkele frambozen. Voeg wat lobbig geklopte slagroom toe en maak vervolgens weer een laagje van lange vingers, frambozen en top af met een flinke schep slagroom.
  5. Voeg ter garnering nog wat frambozen toe en indien gewenst kleine stukjes pure chocolade.

 

Toe aan meer inspiratie voor koken met drinkvoeding? Kijk hier voor nog meer simpele recepten. Ook in het kookboek ‘Sterk‘  van Carrie van den Akker endiëtist Quirine Altorf vind je veel smakelijke gerechten waarin drinkvoeding is verwerkt.