Pak eenzaamheid aan!

Door een tweet van de twintiger Nadï van de Watering over haar eenzaamheid ging de hashtag #eenzamejongeren viral. Vanwege haar chronische vermoeidheid en darmaandoening komt ze nauwelijks het huis uit. Haar digitale hartenkreet is voor veel jongeren, zeker met een beperking, herkenbaar. Vooral in deze coronaperiode voelt een grote groep zich (nog) eenzamer, nu we massaal (alleen) thuiszitten en nog minder sociale activiteiten hebben. Jolanda van Gerben, initiatiefneemster en medeoprichter van stichting Join Us, vertelt waarom eenzaamheid onder jongeren (12 tot 25 jaar) een hot topic is én wat je eraan kunt doen.

Vier op de tien jongeren voelt zich minimaal 1 keer per week eenzaam en dat aantal neemt in het afgelopen jaar alleen maar toe. Je kunt wel stellen dat eenzaamheid dus niet alleen onder ouderen speelt. Hoe kan het dat jongeren zich soms zo eenzaam voelen? Jolanda: “Ten eerste wil ik graag even zeggen dat je af en toe eenzaam voelen eigenlijk heel normaal is. Het zet je namelijk aan tot het aangaan van nieuwe contacten of het opzoeken van oude contacten. Er zijn jongeren die zich op vrijdagavond alleen voelen en daardoor bedenken om op zaterdagavond iets te gaan doen. Echter zijn er ook jongeren, dat is zo’n 8%, die voelen zich chronisch eenzaam. Die voelen zich dag in dag uit alleen. Over die eenzaamheid zouden we ons zorgen moeten maken. Die jongeren hebben (meer) begeleiding nodig.”

“8% van de jongeren voelt zich chronisch eenzaam”

Oorzaken

Jolanda stelt dat er meerdere oorzaken zijn, waardoor jongeren eenzaam zijn. “Sommige jongeren vinden het heel moeilijk om met anderen in contact te komen, bijvoorbeeld omdat zij chronisch ziek zijn. Je ziet ook dat jongeren minder sociale vaardigheden hebben of negatief over zichzelf denken en daardoor geen contacten durven aan te gaan”.

Social media

Het is een basisbehoefte om contact te hebben met andere mensen. “Als je minder contact hebt dan je zou willen, dan gaat dat aan je knagen en heeft dat effect op je gezondheid. Het zou zelfs bijna net zo ongezond zijn als het roken van 15 sigaretten per dag. Daarvan hoef ik natuurlijk niet uit te leggen wat daar zo ongezond aan is”.
Het gebruik van social media maakt het voor deze jongeren ook niet makkelijker. Zij kunnen zich de hele dag door meten aan anderen, waardoor ze het gevoel met de werkelijkheid verliezen. Als zij niet actief deelnemen aan sociale bezigheden, zoals bijvoorbeeld sport, dan wordt het wel moeilijk voor die jongeren.
“Op de langere termijn kan eenzaamheid grotere gevolgen hebben. Jongeren kunnen bijvoorbeeld in een depressie raken en suïcidale gedachten krijgen. Of zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een verslaving”.

“De negatieve gevolgen van eenzaamheid hebben effect op je gezondheid, bijna hetzelfde als 15 sigaretten per dag roken”

Oplossingen

Gelukkig zijn er mogelijkheden om uit de eenzaamheid te komen. “Met de juiste begeleiding kun je leren om weer sociaal redzaam te worden. Het gaat er dan niet alleen om jongeren in contact te brengen met anderen of te leren hoe dat moet. Je moet ook echt het negatieve zelfbeeld van deze jongeren aanpakken. Anders heeft het ook geen zin om deze jongeren met anderen in contact te brengen, dat lost namelijk het probleem niet op. Het is per jongere verschillend waar precies het knelpunt zit. Als iemand bijvoorbeeld bepaalde sociale vaardigheden lastig vindt, kun je daaraan gaan werken. Het kan ook zijn dat iemand het lastig vindt om initiatief te tonen, dan is dat het punt wat aangepakt kan worden”.
Ondanks het feit dat eenzaamheid steeds vaker besproken wordt, is het voor de jongeren heel lastig om toe te moeten geven dat ze zich eenzaam voelen. “Bij Join Us brengen wij eenzame jongeren bij elkaar en werken we aan de onderliggende problemen die leiden tot de eenzaamheid.”

Join Us is zit op meerdere plekken in Nederland. Kijk op www.join-us.nu om te zien of ze ook bij jou in de gemeente zitten.