De invloed van voeding op diabetes type 1

Sinds haar vijfde heeft Myrthe (24) diabetes type 1. Lange tijd wilde Myrthe er niks van weten en sprak ze er met niemand over. Het was een lang gevecht met zichzelf. Toen Myrthe ging studeren, veranderde dat en begon ze erover te bloggen. Inmiddels heeft ze ‘van haar ziekte, haar werk gemaakt’ en probeert ze zo veel mogelijk op plantaardige basis te leven. Waarom? Ze vertelt het graag.

“Heel lang heb ik gevochten tegen het feit dat ik diabetes type 1 heb. Ik kon het niet accepteren en wilde vooral niet anders zijn dan mijn klasgenoten.” Toen Myrthe ging studeren, had ze twee studiegenoten die toevallig ook diabetes type 1 hadden en dat schepte een band. “Ik zag dat het mij hielp om er met lotgenoten over te praten. Vlak daarna ben ik mijn eigen Instagramaccount begonnen (@girl0ninsulin), omdat ik anderen met diabetes type 1, hetzelfde gunde. Ik begon te schrijven om mijn verhaal te delen en al snel kreeg ik veel reacties van mensen die eindelijk herkenning en erkenning vonden.”

De kracht van social media

Door social media werd Myrthe getriggerd om zich meer te verdiepen in de invloed van voeding op haar diabetes. “Er is op social media zo veel te vinden, ik wilde ontdekken wat het beste bij mij zou passen.” Myrthe heeft veel research gedaan om te kijken welke voeding het beste bij haar past. Alles doet ze in overleg met haar diëtiste. “Ik heb verschillende voedingsstijlen geprobeerd, zo begon ik een paar jaar geleden met het low-carb dieet. Hoewel mijn diëtiste niet meteen enthousiast was, wilde ik het graag proberen. Al snel bleek ook dat het niet geschikt was voor mijn lijf, want ik voelde me er niet goed door. In overleg met mijn diëtiste, heb ik besloten om er weer mee te stoppen.”

Wat gebeurt er met je lichaam als je een tijdje niet of veel minder eet?

“Vasten is een vorm van ontgiften. Alles wat in je lijf zit opgeslagen en je niet meer dient, wordt beter verwerkt en afgevoerd. Dat zorgt voor een stabielere suikerspiegel en een beter cholesterolgehalte. Vaak val je er ook van af; vasten is goed voor de vetverbranding. Bovendien zal je merken dat je meer energie krijgt. Hoewel het in het begin vaak even doorzetten is. Dan kun je te maken krijgen met hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Maar dat hoort erbij, je lichaam heeft nu eenmaal even de tijd nodig om te resetten. Uiteindelijk zal je merken dat vasten je echt een boost geeft. Ook mentaal gezien; je krijgt meer rust en helderheid in je hoofd. Niet voor niets wordt vasten in allerlei culturen en religies al eeuwenlang gedaan.”

‘Ik vond herkenning bij mijn studiegenoten’

100% veganistische levensstijl

“Het was echt een zoektocht om te kijken wat mijn lichaam nodig heeft en welke voeding daar het beste bij past. Ongeveer een jaar na mijn low-carb dieet, kwam ik in aanraking met de veganistische levensstijl. Ik was meteen getriggerd en wilde me hier meer in verdiepen. Met mijn diëtiste heb ik goed gekeken hoe mijn lichaam hierop zou reageren. Voordat ik begon deed ik een soort nulmeting. Mijn bloedwaardes werden gecheckt, zodat we konden monitoren hoe mijn lijf erop zou reageren.”
Myrthe begon stap voor stap aan haar veganistische levensstijl. Eerst at ze vegetarisch, daarna verving ze ook langzaamaan melk en boter en uiteindelijk at ze 100% plantaardig. “Na een paar weken merkte ik echt een duidelijk verschil. Ik zat veel beter in mijn vel en daardoor had ik ook wat meer controle over mijn diabetes. Toch kreeg ik na een tijdje last van veel hypo’s. Uiteindelijk bleek dat ik de insuline kon verminderen. “Dat was overigens geen doel en moet ook nooit je doel zijn. Ik wilde erachter komen wat de invloed van voeding was op mijn diabetes.”

Ieder lichaam werkt anders

Inmiddels eet Myrthe voor 75% plantaardig. “Ik ben minder streng voor mezelf, maar eet waar ik kan plantaardig. Ik voel me er heel goed bij dus ik zie ook geen reden om er mee te stoppen. Hoewel het mij goed bevalt, zou ik anderen wel willen aanraden om zelf goed te kijken wat jouw lichaam nodig heeft. Elk lichaam is anders en kan er op een andere manier op reageren. Probeer je bewust te worden van wat je eet en hoe je je daarbij voelt. Ga ook nooit zomaar zelf ergens aan beginnen, maar doe dat net als ik, altijd in overleg met een diëtiste.”
Myrthe deelt graag nog haar favoriete gerecht. “Eigenlijk alles met zoete aardappel vind ik heerlijk, bijvoorbeeld een stamppot met zoete aardappel.” Benieuwd hoe je deze maakt? Klik dan hier.