Handig, zo’n hulphond

Sinds twee jaar heeft Marjon ten Hove (48) een fluffy maatje in huis: haar hulphond Harley. Hij helpt haar met dagelijkse activiteiten, zodat ze haar minder afhankelijk is van hulp en zorg van anderen.

“Katten, vogels en honden. Ik ben ermee opgegroeid en dol op dieren. Maar dat ik nog eens een eigen hond zou krijgen, met als doel om mijn leven met een beperking makkelijker te maken? Dat had ik nooit voor mogelijk gehouden. Een vriendin van me heeft net als ik de hypermobiliteitsvariant van de genetische bindweefselaandoening Ehlers Danlos Syndroom (EDS). Een paar jaar geleden kreeg zij een hulphond. Het was zo mooi om te zien hoe dat beestje een aanwinst is voor haar leven. Met hoeveel gemak en zeker ook plezier hij haar helpt met dingen als bijvoorbeeld een jas aan- en uittrekken. Een zaadje werd geplant. Zou dat ook niet iets voor mij zijn? Door mijn EDS zit ik namelijk al enkele jaren in een rolstoel. Daarnaast heb ik al ruim twintig jaar diabetes type 1 en kamp ik met neuropathie. Door mijn fragiele gezondheid heb ik extra zorg nodig. Zo woon ik in een aangepaste en rolstoeldoorgankelijke woning, inclusief ADL-zorg. Ik krijg dus zeker hulp, maar het fijne van een hulphond is dat je niet hoeft te wachten totdat iemand tijd heeft om je te helpen. Waardoor je weer wat meer kunt gaan en staan waar je wilt. En een stuk zelfstandiger bent. Dat leek me superfijn!”

“Een hulphond zorgt voor verandering in je leven; het scheelt je veel hulp vragen”

Op slag verliefd

“En dus ging ik begin 2020 op zoek naar een hulphond voor mezelf. Ik vond een hulphondenstichting waarbij je als zorgvrager samen met de hond in training gaat. Dat kost tijd en energie; goed om dat voor ogen te houden. Want daar moet je wel ruimte voor hebben. Ik had aangegeven dat ik liever een lichtvoetige hond wilde die niet of nauwelijks verhaart, vanwege mijn astma. Ik kreeg een poedel toegewezen, die voorheen gebruikt werd als dek-reu en nu als hulphond een tweede ‘carrière’ kreeg. Mijn eerste reactie: een poedel? Dat is toch wel erg tuttig! Maar vanaf de eerste ontmoeting gingen alle aannames de deur uit. Ik was op slag verkocht! Harley kwam gelijk naar me toe en was heel zacht, lief en rustig. Wel zo fijn gezien mijn EDS, want ik heb nu eenmaal weinig energie en moet veel rusten. Dan wil je niet een heel druk hondje om je heen hebben. Ik besloot ervoor te gaan en op 13 november 2020 trok Harley bij me in.”

“Wat een verrassende bonus is aan een hulphond, is dat hij echt een maatje van je wordt”

Samen oefenen, samen een team

“Het voordeel van zélf je hulphond opleiden, is dat je snel een team vormt. Direct ben ik met Harley aan de slag gegaan met dagelijkse situaties. Zoals voorwerpen van de grond oprapen en de deur open en dicht doen. Apporteren was lastig voor Harley, want het is van nature geen speelhond. Maar na een paar weken had hij het door en kon hij onder andere een flesje water uit de koelkast voor me halen. Inmiddels zijn we twee jaar verder en helpt Harley met alle kleine dingen in het dagelijkse leven als mijn jas halen en balkondeur dicht trekken. Ook kan hij mijn handmatige rolstoel halen. En niet geheel onbelangrijk; hij weet hoe hij het alarm moet halen en aandoen als ik val. Hij is altijd bij me en slaapt nachts op de grond in de slaapkamer. Het is leuk om te zien hoe blij Harley wordt door mij te helpen. Hij zit vaak letterlijk te kwispelen, met een blik erbij van: ‘mag ik je alsjeblieft wat voor je doen?’ Om Harley zo te zien, is heel mooi.”

Altijd hulp voor handen

“Wat zonder meer een bonus is aan een hulphond – en wat ik nooit zo had verwacht – is dat het echt je maatje wordt. Want hij is zeven dagen in de week en dag en nacht bij je. En dat is zeker als je zoals ik single bent en alleen woont, toch wel erg gezellig. Harley is een ontzettende knuffelkont. Als het even kan, ligt hij tegen me aan of kruipt op mijn schoot. Lekker warm en knus! Maar het allerbelangrijkste: hij houdt me 24/7 in de gaten en hij is er altijd voor me. Even naar het ziekenhuis of een boodschap doen? Harley gaat mee, want als hulphond heeft hij het privilege dat hij overal mee naar binnen mag. Een hulphond zorgt voor verandering in je leven. Als je eenmaal een goede hulphond hebt, wil je nooit meer zonder!”

Wist je dat je een hulphond ook kunt inzetten bij diabetes? Zo kunnen ze aanvoelen wanneer er een hypo dreigt. Hier lees je er meer over. Meer weten over hulphonden? De stichting Hulphond Nederland biedt mensen met een fysieke of geestelijke aandoening een nieuw toekomstperspectief.